Presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Gabriela Anghelache, considera ca s-a gresit in procesul de privatizare a unor companii, cum ar fi cazul Automobile Craiova, ignorandu-se piata de capital.

Anghelache, audiata ieri de catre comisiile parlamentare de specialitate pentru a fi numita intr-un nou mandat, a explicat ca, daca privatizarile s-ar fi realizat prin bursa, piata s-ar fi dezvoltat mult mai mult. Intrebata punctual de Funar daca s-a gresit in cazul privatizarii uzinei de la Craiova, presedintele CNVM a raspuns afirmativ, potrivit Mediafax.

Contactata de Business Standard, Anghelache a spus ca nu se poate pronunta cu privire la privatizarea fabricii auto, pentru ca nu cunoaste toate detaliile contractului. “Nu pot sa ma refer la un exemplu concret, cum este privatizarea Automobile Craiova, insa privatizarile unor companii ar trebui facute prin bursa, pentru ca acestea sunt benefice in dublu aspect.

In primul rand, se stabileste un pret corect pe baza raportului dintre cerere si oferta, in al doilea rand, pe bursa ar ramane societatile comerciale provenite din privatizari, ceea ce ar fi insemnat un avantaj pentru bursa”, a declarat pentru Business Standard presedintele CNVM.

Presedintele CNVM a amintit si de programul “O piata puternica”, lansat de Bursa de Valori Bucuresti, impreuna cu CNVM, in 2003, care “a fost asumat intr-o oarecare masura si de Guvern”, si al carui obiectiv este privatizarea societatilor prin bursa.

“Programul nu a fost transpus in practica asa cum ar fi trebuit, pe obiectivele respective. Daca s-ar fi intamplat lucrul acesta, poate ca acum am fi avut elemente sa putem spune ca suntem la nivelul celor mai importante burse din tarile care au aderat inaintea noastra la Uniunea Europeana”, a mai spus presedintele CNVM.

Ea considera ca se puteau vinde macar pachete mici de actiuni, de 10-15% din titluri, iar privatizarea sa se realizeze combinat. “Cred ca, pana in acest moment, privatizarile nu s-au facut prin bursa, pentru ca exista temerea ca pretul format pe bursa sa nu fie mai mic fata de cel oferit de investitorul strategic”, considera Anghelache.

de de Ramona Asiminei, Victor Stanila

integral in Bussines Standard