La Zagreb, un consortiu format din OMV Gas International (25,58 %), E.ON Ruhrgas (31,15 %), TOTAL (25,58 %), RWE (16,69 %) si Geoplin (1 %) a fondat joi compania Adria LNG d.o.o. Aceasta isi propune construirea unui terminal de gaze naturale lichefiate in Croatia, se arata intr-un comunicat.

Adria LNG d.o.o preia activitatile de la Adria LNG Study Company pentru a stabili detaliile de planificare si de constructie ale proiectului local din Croatia. Director general al companiei va fi Michael Mertl, iar presedinte al comitetului director va fi Reinhard Mitschek.

Prin terminalul de gaze naturale lichefiate de pe insula Krk, intreaga regiune va benficia de o mai mare diversitate in aprovizionarea cu gaze naturale, asigurandu-se astfel si o mai buna integrare a Croatiei in sistemul de gaze naturale al Europei.

„Pentru noi acesta este un proiect important deoarece sporeste siguranta aprovizionarii pe pietele de gaz ale OMV. In plus, reprezinta un pas inainte in crearea unui portofoliu de gaze naturale lichefiate.”, a declarat Werner Auli, membru al Comitetului Executiv al OMV, responsabil cu activitatea de gaze naturale.

Noul terminal va avea pentru inceput o capacitate de 10 miliarde m3/an si va fi proiectat pentru rezervoare cu un volum de pana la 265.000 m3. Odata ce activitatile de cercetare si planificare se vor fi incheiat, terminalul de gaze naturale lichefiate va fi gata sa intre in functiune la inceputul lui 2012.

Decizia finala in privinta acestui proiect este asteptata in 2008.

In afara de proiectul de la Krk, in prezent OMV analizeaza si alte posibile proiecte in domeniul gazelor naturale lichefiate in vederea dezvoltarii portofoliul aprovizionarii cu gaze naturale lichefiate.