Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a amanat, pana saptamana viitoare, luarea unei decizii privind colaborarea unor prelati cu fostele servicii secrete din Romania.

CNSAS si-a motivat decizia prin lipsa de la sedinta a poetului Micea Dinescu. Consiliul urma sa ia o decizie privind eventuala colaborare cu serviciile secrete a opt inalt prelati.

Colegiul CNSAS a dat, pana in prezent, doua verdicte de politie politica, unul in cazul episcopului de Alba, Andrei Andreicut, iar al doilea in ceea ce-l priveste pe Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu.

Noul patriarh, Daniel, se afla pe o lista cu dosare arse iar in cazul lui Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, Albei, Cristanei si Maramuresului, s-a cerut infiintarea unei comisii comune formata din reprezentati ai SIE si CNSAS.

Mircea Dinescu a afirmat in urma cu doua luni ca "exista cel putin 3-4 prelati despre care se stie ca au colaborat cu Securitatea". Potrivit declaratiilor facute de Dinescu, unora dintre prelatii care au fost colaboratori ai serviciilor de informatii "li s-au ars dosarele pentru a fi conspirati pe 23 decembrie 1989", iar Securitatea "le-a mai periat o data in 1990".