Duplicitate si oportunism, realism politic, compromis necesar sau proiect pe termen lung? Unde ar putea fi incadrata disponibilitaea lui Traian Basescu si PD de a negocia cu PSD? In urma cu trei ani, partidul lui Nastase si Geoana era identificat cu „sistemul ticalosit”.

Oricum s-ar numi, un lucru pare cert: desi neaga oficial, PD a deschis putin cate putin usa PSD, care a ajuns din nou frecventabil. Iata faptele care au pegatit terenul marii impacari.

„Nu-i dau nici o sansa sa fie la guvernare, cel putin pana in 2009”. Este profetia lui Traian Basescu despre PSD, facuta pe 3 iulie 2007 intr-un interviu la Realitatea TV. Trei luni mai tarziu, seful statului a redus cu un an orizontul de asteptare al liderilor PSD.

„Un partid cu care se poate lucra abia dupa alegrile din 2008, daca se va reforma”, declara seful statului intr-o editie speciala la postul public de televiune.

A doua zi, pe 27 septembrie, Traian Basescu a deschis brusc usa guvernarii celor de la PSD, lansand la postul national de radio „varianta unui guvern de uniune nationala”

„Va trebui sa discut cu partidele daca este o solutie realizarea unui guvern de uniune nationala, chiar cu partide care, cred eu, nu este momentul sa fie aduse la guvernare, ma refer la PSD, care are fragilitatile lui interne”, afirmase seful statui la radioul public.

La fiecare iesire publica, Basescu i-a indemnat pe liderii PSD sa scape de „ancorele din trecut”: Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc si Adrian Nastase.

Traian Basescu si liderii PD n-au mai ascuns apropierea de PSD in timpul negocierilor pe tema motiunii de cenzura. Astfel, seful statului il primea la Cotroceni pe 18 septembrie pe liderul PSD Mircea Geoana. Discutii Geoana-Basescu au mai avut loc, prin intermediari, partenerii de dialog agreati de Cotroceni fiind liderii asa numitului „grup de la Cluj”.

Ultima tatonare intre PD si PSD s-a consumat cu doua zile inaintea votului din Parlament, in seara zilei de 2 octombire, intr-unul din restaurantele Capitalei, la scurt timp dupa meciul Arsenal-Steaua. Surse de la varful PD au negat insa ca ar liderii celor doua partide ar fi negociat intrarea PSD intr-un guvern de uniune nationala, una dintre cele trei variantele evocate de Traian Basescu.

„A fost o intalnire informala in care le-am spus: daca motiunea trece, noi facem guvern de centru dreapta. Nu le-am promis nimic, nici posturi in administratie nici altceva”, au declarat surse de la varful PD. Informatia despre inalnirea de marti seara devenise publica a doua zi, cu doar cateva ore inainte de votul motiunii de cenzura.

Despre o intelegere de taina intre PD-PSD pentru un guvern de uniune nationala a vorbit primul Nicolae Vacaroiu, unul dintre apropiatii lui Ion Iliescu. Insa, Emil Boc a negat existenta vreunui protocol.

Declaratiile lui Vacaroiu urmate de dezmintiri din partea PD au provocat confuzie in randul parlamentarilor PSD, Boc fiind chiar acuzat ca prin declaratile sale a omorat sansele ca motiunea de cenzura sa treaca la vot.

Dar PSD n-a devenit frecventabil peste noapte, chiar daca in afara de Dan Ioan Popescu si Rodica Stanoiu, nici un alt lider din garda veche n-a parasit partidul. Vechii lideri au profitat de ezitarile lui Mircea Geoana pentru a reveni in prim plan. Inflenta lui Ion Iliescu si a lui Viorel Hrebenciuc au avut un rol determinant in adoptarea deciziei de spuspendare a presedintelui.

Pe acest fundal, liderul PD, Emil Boc a facut primul pas catre partidul lui Geoana. Pe 21 mai, Boc a declarat la un post de televiziune ca este posibil ca democratii sa elimine din programul politic al partiduli interdictia de colaborare cu PSD.

A fost interpretat ca un semnal dat grupului de la Cluj, considerat reformist, sa profite de esecul referendumului sustinut de Iliescu si Hrebenciuc pentru a-i inlatura din partid pe liderii din garda veche.

Vasile Dancu si Vasile Puscas au renuntat la functiile politice din Parlament iar relatiile „grupului de la Cluj” cu Mircea Geoana s-au racit. De atunci insa, liderii PD si Traian Basescu curteaza intens o parte din PSD.

De exemplu, la 3 iulie 2007 seful statui ii lauda pe clujenii din PSD: „trebuie sa recunosc ca am apreciere pentru Rus, pentru Dancu, pentru Puscas. Sunt oameni cu care poti discuta”. Trei saptamani mai tarziu, pe 21 iulie, Emil Boc ii lua apararea in mod public lui Vasile Dancu in timpul conflictului sau cu Marian Vanghelie.

In particular, liderii Grupului de la Cluj nu isi ascund admiratia fata de seful statului, iar unii dintre ei afirma ca lucreaza la proiecte politice alaturi de parlamentari PD. Calea apropierii PD-PSD ar fi fost deschisa de Vasile Blaga, bun prieten cu Ioan Rus, amandoi fosti ministri de interne.

De altfel, unele surse indica faptul ca ideea motiunii, initial respinsa de Geoana, ar fi fost impusa la Bran tot de catre liderii clujeni.

Doar esecul motiunii a facut ca PD sa nu ajunga in situatia celor de la PNL, care isi negociaza sustinerea cu Hrebenciuc, cu oamenii lui Ion Iliescu sau Adrian Nastase. Daca motiunea ar fi trecut si Guvernul Tariceanu ar fi cazut, liderii PD ar fi fost obligati sa faca acelasi lucru: un compromis cu PSD.

Dar apropierea tot mai vizibila de PSD ar putea costa enorm PD in planul imaginii publice. Liberalii profita deja pentru a-si dezlipi eticheta de colaborationisti cu PSD-ul lui Geoana, lipind insa acest stigmat pe fruntea liderilor PD.

Calin Popescu Tariceanu a declarat ca motiunea a fost un joc politic cu Basescu, Geoana, Boc si Hrebenciuc, PNL a fost captivul negocierilor cu PSD pentru a-si asigura sustinerea in Parlament.

In timpul campaniei, Presedintele Traian Basescu si PD au ridicat stachete inalte in ce priveste o eventuala colaboare cu PSD iar acum le coboara tot mai jos. Inca putin, si partidul lui Geoana va iesi complet de sub blestemul „sistemului ticalosit”, incantatia preferata a lui Traian Basescu inainte sa ajunga la Cotroceni.