Largirea bazei de impozitare la toate veniturile si eliminarea unor facilitati acordate persoanelor cu venituri mai mari de cinci salarii medii brute pe economie sunt principalele modificari pe care Guvernul le-a adus Codului Fiscal, printr-o Ordonanta de Urgenta, in cadrul sedintei desfasurate joi, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu.

Potrivit declaratiilor premierului, guvernul a decis cresterea plafonului lunar privind venitul neimpozabil din pensii de la 900 de lei ( 9 milioane lei vechi) la 1.000 de lei (10 milioane lei vechi).

In acelasi timp, persoanele cu venituri mai mari de cinci salarii medii brute pe economie nu mai sunt scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale.

"Nu ii penalizam pe cei care castiga mai mult, dar punem acest impozit, pentru ca altfel nu ar fi corect: cei cu venituri mici sa plateasca, iar cei care castiga mai mult sa fie scutiti', a declarat Tariceanu.

Calin Popescu Tariceanu a afirmat, de asemenea, ca modificarile aduse Codului Fiscal nu prevad majorarea taxelor sau noi impozite. „Nu am marit nici o taxa si nici un impozit”, a precizat premierul.

Guvernul a mai decis ca introducerea sistemului de plati anuale a impozitului pe profit de catre companii sa fie amanata pana in 2010, datorita dificultatilor semnalate in procesul programarii veniturilor bugetare. In acest moment, impozitul se plateste trimestrial.

Potrivit sefului guvernului, noile prevederi aduse Codului Fiscal vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2008.