„Avem asta pe ordinea de zi, dar momentan ne gindim cum ati putea voi sa ne dati din banii vostri pentru a renova facultatea. Din spagile pe care le iau ziarele“, a fost raspunsul.

Patriarhul a evitat si raspunsul la o intrebare legata de dosarele preotilor aflate la CNSAS si care se vor discuta saptamina viitoare. „Sa raminem la evenimentul de astazi“, a spus Patriarhul la iesirea din Biserica „Sfinta Ecaterina“ a Facultatii de Teologie.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) va analiza saptamina viitoare dosarele celor opt episcopi cu nume de cod care ar fi colaborat cu Securitatea.

In fata studentilor, PF Daniel a tinut un discurs de zece minute, in care a elogiat meritele includerii invatamintului ortodox intr-o universitate laica de stat, ca sansa pentru dialogul teologiei cu alte stiinte, dar i-a subliniat si neajunsurile:

„Prezenta facultatii de teologie intr-o universitate laica de stat prezinta si riscul unei secularizari, ca diminuare a vietii spirituale si

liturgice a profesorilor si studentilor, daca viata liturgica a facultatii de teologie isi pierde intensitatea si ritmicitatea, iar cadrele didactice nu tin legatura cu viata liturgica a parohiilor si manastirilor“.

Patriarhul a mai subliniat necesitatea de a fi recuperata contributia teologiei ortodoxe romane la promovarea credintei prin „redactarea si publicarea unei Istorii a teologiei ortodoxe romane sau printr-o Enciclopedie a Ortodoxiei romanesti“, la care sa contribuie toate facultatile de profil din tara.

PF Daniel a vorbit, evident, si despre „finalizarea cit mai rapida a lucrarilor de consolidare si restaurare a cladirii facultatii“, fara a mai pomeni, in discurs, si despre sursa de finantare.

Un articol de Paula Safta

Integral in Cotidianul