Carmen Holotescu considera ca blogosfera autohtona s-a maturizat in ultimul an (care s-a scurs de la sondajul similar din 2006 - n.a.). "Blogurile s-au impus ca spatii de informare, documentare si dezbateri. Au existat evenimente la care bloggeri au participat si au mai fost initiative pornite chiar din blogosfera", spune Holotescu.

Colegul sau in aceasta cercetare, Cristian Manafu, vorbeste deja despre bloguri ca fiind o "media" si de faptul ca aceasta este sustinuta si apreciata numai pe baza unor rezultate. "Atat anul trecut, cat si anul acesta, barometrul pentru bloguri a fost si va fi RoBloggerSurvey", spune Manafu, extrem de increzator in beneficitatea sondajului.

Pe scurt, prin intrebarile din cadrul sondajului, se urmareste - ca si anul trecut, crearea unui profil al bloggerului roman: cate alte bloguri citeste, care sunt sursele insemnarilor sale, cate insemnari scrie in fiecare zi,

limba utilizata pentru scrierea insemnarilor, categoriile carora li se incadreaza blogurile - din punct de vedere al subiectului, precum si platforma pe care o folosesc cei care au un jurnal online.

Chestionarul poate fi completat pana pe data de 13 octombrie, chestionar care se gaseste la adresa http://www.timsoft.ro/weblog/survey/.

Cateva din raspunsurile la o serie de intrebari vor arata clar cat si in ce sens a crescut blogosfera romaneasca.

De exemplu, daca cu cativa ani in urma majoritatea romanilor foloseau platforme precum cele disponibile la Blogger.com sau Weblog.ro, acum se inregistreaza o tendinta mai mare a utilizatorilor de a trece catre un domeniu web propriu (.ro, .com, .net) unde sa-si instaleze platforma de blogging care corespunde cerintelor sale.

Andreea Retea sau Andressa.ro - asa cum este ea cunoscuta in lumea bloggerilor - si-a inceput jurnalul online cu aproximativ doi ani in urma, ajungand de la cativa vizitatori la aproximativ 1.000 de vizitatori zilnic.

Astazi este unul dintre cei mai cititi bloggeri autohtoni. "Am inceput blogul pentru ca imi place sa scriu. Am in sange acest microb al povestitului", spune Retea.

In ciuda altora, ea crede ca exista o blogosfera romaneasca si ca un studiu precum RoBloggerSurvey este de bun augur pentru ca "poate oferi niste date statistice. Poate ele sunt incomplete, dar ofera un punct de plecare pentru a avea o imagine despre cei care scriu bloguri si felul in care se consuma ele."

Un articol de Cristian Curus

Integral in Romania libera