Ce efecte secundare poate produce inghititul nisipului (medicina) si cum se poate extrage vanilie din balega de vaca (chimie) sunt numai cateva descoperiri care fac parte din palmaresul Premiilor "anti-Nobel" (IgNobel) decernate de universitatea americana Harvard, unor savanti veniti de pe cinci continente.

In sala decernarii premiilor s-au adunat peste o mie de curiosi, iar premiile au fost inmanate laureatilor de cativa castigatori "veritabili" ai premiilor Nobel intre care Craig Mello (premiul pentru medicina in 2006), Roy Glauber (laureat pentru fizica in 2005) si William Lipscomb (Nobel pentru chimie in 1976), scrie presa internationala de vineri.

Trei argentinieni au primit IgNobelul pentru un studiu referitor la "Efectele Viagrei asupra senzatiei de decalaj orar la hamsteri", publicat de Academia Argentiniana in iunie anul acesta.

Japoneza Mayu Yamamoto recompensata pentru cercetarile privind extractia de vanilie din balega de vaca, va participa vineri la degustarea gratuita a unei noi inghetate, denumita in onoarea sa, "Yum-a-Moto Vanilia Twist".

Premiul IgNobel pentru Pace i-a fost decernat unui laboratorul din Dayton pentru o "arma chimica" ce provoaca soldatilor inamici o atractie sexuala irezistibila.

Premiul pentru Limba a fost primit de Juan Manuel Toro, Josep Trobalon si Nuria Sebastian-Galles de la Universitatea din Barcelona pentru "remarcabila" descoperire ca sobolanii nu pot face diferenta intre o persoana care vorbeste japoneza si una care vorbeste olandeza.

Organizatorii au explicat ca aceste premii au fost acordate unor inventii care “mai degraba te fac sa razi decat sa te puna pe ganduri”.

Fiecare castigator a avut un minut sa multumeasca pentru premiu dupa care era interrupt de un copil care ii spunea ca s-a plictisit de discursul sau.

Este pentru al 17-lea an consecutiv, cand prestigioasa institutie recompenseaza cu premiile IgNobel lucrari absurde sau aiurite ale unor cercetatori adevarati. Intre castigatori, pentru prima data s-au numarat o cercetatoare japoneza, una australiana si un taiwanez.