Ordonantele de urgenta - instrument de eliminare a inamicilor

Guvernul schimba procedura de numire a conducerii INM

de D.Galantonu     HotNews.ro
Vineri, 5 octombrie 2007, 0:00


Mihai Selegean, directorul INM
Foto: Rompres

„Pentru a elimina discriminarea la adresa celor care doreau sa acceada la o functie de conducere in cadrul Institutului National al Magistraturii, numirea directorului INM si a celor doi adjuncti, nu se va mai face la propunerea Consiliului Stiintific a INM, ci se va face de catre Consiliul Superior al Magistraturii, din randul personalului de instruire, de personalitate juridica al

Institutului, al judecatorilor si procurorilor sau al cadrelor didactice din invatamantul superior juridic acreditat", se arata in comunicatul Guvernului.

In comunicat este invocata si depolitizarea INM:" Pentru a depolitiza forul stiintific a fost introdusa incompatibilitatea calitatii de membru al Consiliului Stiintific al INM cu calitatea de membru al unui partid politic”.

Potrivit actualei legi, Consiliul Stiintific poate propune CSM numirea sau revocarea directorului INM si a celor doi adjuncti ai acestuia, iar daca acest for nu are o astfel de initiativa, Consiliul Superior al Magistraturii este lipsit de putere in aceasta privinta.

Modificarile propuse de catre Consiliul Superior al Magistraturii la acest articol prevad ca CSM sa numeasca sau sa revoce conducerea INM iar Consiliul Stiintific i se cere doar avizul.

Miza schimbarii conducerii INM

Masura il vizeaza pe directorul INM, Mihai Segelean, cel care in urma cu cinci luni i-a interzis ministrului Justitiei sa vina la sediul institutiei, cu ocazia Zilei Europei, pana cand nu se clarifica motivele invocate de Tudor Chiuariu pentru revocarea procurorului Doru Tulus.

Cazul Selegean a fost trimis in saptamana urmatoare la CSM, dupa ce Asociatia Magistratilor din Romania a formulat o cerere de revocare a directorului INM precum si schimbarea modalitatii de numire a conducerii Institutului.

Ulterior, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins ca inadmisibila cererea formulata de AMR pe motiv ca doar Consiliul Stiintific al Institutului poate cere CSM numirea sau revocarea din functie a directorului.

La randul sau Consiliul Stiintific al INM a decis ca directorul institutului, Mihai Selegean, nu si-a incalcat atributiile sau vreo prevedere legala cand a retras invitatia ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, de a participa la intalnirea cu auditorii de justitie din data de 9 mai.

Presedintele AMR, judecatorul Viorica Costiniu argumenta in fata plenului CSM, motivele pentru care a cerut revocarea directorului, apreciind ca gestul lui Selegean a fost unul politic.

"Ministrul Justitiei, asa cum este el, bun sau rau, reprezinta o institutie, iar fata de raportul dintre institutii nu ne putem comporta ca si cum ar fi propria noastra locuinta, unde acceptam sau nu intrarea unei persoane. Cred ca aceasta modalitate trebuie sanctionata".

Institutul National al Magistraturii i-a solicitat, in data de 9 mai, ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, sa-si anuleze vizita la INM, in asteptarea clarificarii motivului care a stat la baza cererii de revocare din functie a procurorului-sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, Florin Tulus, din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie.

Directorul INM, Mihai Selegean, a declarat, in aceeasi zi, ca decizia ministrului Justitiei de a-l revoca din functie pe Tulus este ''arbitrara si nemotivata'' si si-a mentinut pozitia de a nu-l mai invita pe Tudor Chiuariu la intalnirea cu auditorii de justitie cu ocazia Zilei Europei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


388 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  propunere (Vineri, 5 octombrie 2007, 13:15)

  vasile [anonim]

  ca printr-o ordonanta de urgenta sa fie scosi din orice demnitate publica toti membrii PCR
 • 0 (0 voturi)    
  defrisare totala (Vineri, 5 octombrie 2007, 13:43)

  alta propunere [anonim]

  Propun un lucru imposibil: eliminarea din viata politica a tuturor parlamentarilor, a tuturor liderilor de partid cu citeva exceptii, pastrarea presedintelui, eliminarea tuturor sefilor din inst. guvernamentale si inceperea de la zero. Imposibil. Ramine deci greata totala dreasa cu tone de lamiie,
 • 0 (0 voturi)    
  Cosmar ? Visez ? (Vineri, 5 octombrie 2007, 13:44)

  ionel [anonim]

  Pina cind tara asta va fi teren de vinatoare pentru frustrarile lui Chiuariu ? Chiar trebuie sa rabdam pina la alegeri ca incapabilul asta sa se duca la Iasi inapoi ?
 • 0 (0 voturi)    
  Razboiul cu justitia continua (Vineri, 5 octombrie 2007, 14:00)

  mihai dinea [anonim]

  Apa trece, pietrele raman. Eforturile acestor borfasi de-a infrange justitia sunt inutile. Pana la urma tot vor fi alegeri si scapam de ei.
  Sper ca dupa alegeri, in fruntea justitei, sa revina Monica Macovei
 • 0 (0 voturi)    
  ptr. vasile (Vineri, 5 octombrie 2007, 14:02)

  * [anonim]

  si cam cine crezi ca va da asa o lege? Ar putea PNL-istul sef asa decizie. Ah, am uitat, petrolistii sunt atat de curati si de buni ca le iese orice pasenta mai putin alea care le-ar permite sa puna pe tusa securistii si PCR-istii
 • 0 (0 voturi)    
  DA.... MA ROG (Vineri, 5 octombrie 2007, 14:11)

  NELO EX KGBELO [anonim]

  TARICEANU ESTE AFECTAT DE SINDROMUL NEMURITORULUI ,DAR NICI NU STIE CU CATA FORTA V-A FI LOVIT DE TOTI ,NICI R....T DE ANALIZE NU V-A MAI FI DIN PNL
 • 0 (0 voturi)    
  de la un fost sustinator... (Vineri, 5 octombrie 2007, 14:14)

  vasile [anonim]

  Macovei a schimbat 1200 (una mie doua sute) de judecatori/procurori, contrasemnand stim noi cine...numeni nu a tresarit macar...
 • 0 (0 voturi)    
  Tariceanu si Chiuariu si-au dat arama pe fata (Vineri, 5 octombrie 2007, 14:23)

  dan [anonim]

  Tariceanu si Chiuariu arata nesimitrea si impertinenta unor oameni sub orice critica. Ca erau manjiti cu bani murdari nu cred ca mai erau dubii dar multi politicieni sunt si macar se straduiau sa pastreze aparentele.

  Indivizii astia pur si simplu fac totul pe fata. Dau ordonante de guvern care sa opreasca lupta cu coruptii!!!

  In care tara un ministru de justitie cerecetat pentru ca a aprobat evaluarea unui teren cu 5 milioane desi el valora zeci de milioane da o ordonanta de urgenta care are ca rezultat stoparea procesului lui?????

  Chiuariu sper sa te vad in inchisoare pentru ce faci Romaniei!
 • 0 (0 voturi)    
  pentru un fost sustinator (Vineri, 5 octombrie 2007, 14:27)

  Catalin Dobre [anonim]

  @vasile... ma indoiesc ca a facut-o prin ordonanta de urgenta si fara sa respecte procedurile... dar ca fost sustinator poate stii tu mai bine.
 • 0 (0 voturi)    
  cred ca ar trebui sa contribuim si noi (Vineri, 5 octombrie 2007, 14:30)

  un oarecare [anonim]

  Mie unul mi-e rusine cu propria inutilitate in aceasta magarie facuta pe fata de o sleahta de ... multe. Lipsa mea de actiune echivaleaza cu acordul tacit. Daca tot suntem plini cu totii de nemultumire, ce-ar fi sa iesim din starea noastra de mizerabilitate implinind nu doar atat o obligatie civica, ci si una oarecum personala. Eu unul am sa fiu la Universitate, astazi la 8:00, sperand ca vom fi mai multi si ca se va gasi pe undeva si un lider innascut care san e uneasca fortele si ideile. Cred ca cei care pot face ceva contra situatiei actuale au nevoie de un support moral.
 • 0 (0 voturi)    
  @ 7 nu vezi padurea de copaci? (Vineri, 5 octombrie 2007, 14:31)

  mihai dinea [anonim]

  nu cred ca a schimbat chiar atatia.
  Oricum, diferenta e fundamentala: Macovei a actionat in directia reformarii justitiei, iar cei de-acum vor sa controleze justitia, pentru a scapa de propriile dosare!
 • 0 (0 voturi)    
  propunere de ordonanta de urgentza (Vineri, 5 octombrie 2007, 14:56)

  benef2006 [anonim]

  1)presedintele si parlamentul sa fie demise

  2)fiecare roman care vrea masina, doar de la Tariceanu&Co

  3)zeciueala - fiecare roman sa cotizeze 10% din venit la Patriciu&Co

  4)se interzice orice televiziune mai putin: Antena1, Antena2, Antena3. (cel mult si Acasa TV ca trebuie si circ pt prostime)

  4)se inchid scolile - si asa profesorii mai mult iau 'palme' de le elevi si oricum nu se studieaza nimic.

  5)romanii sa nu mai gandeasca - conform lui Ludovic Orban, stiu ei (PNL-ul) ce e mai bine pentru noi.

  6)se maresc salariile cu 100 lei si alocatiile cu 50 lei

  d_u_m_n_e_z_e_u_l m_a_-s_e_i de viata, ce am ramas eu in Romania ?! de mi-am luat televizor ?
 • 0 (0 voturi)    
  Nimic nou.... (Vineri, 5 octombrie 2007, 15:02)

  vaya con dios [anonim]

  ....in comportamentul lui Tariceanu si al mafiotilor de care este inconjurat si sustinut. Din fericire am parasit Romania la timp...din nefericire nu pot sa raman indiferent la ceea ce se intampla acolo....din fericire vin alegerile si mai avem inca o sansa sa facem curat in Parlament....din nefericire am mai avut aceasta sansa si nu am folosit-o....din fericire ( pentru politicieni) romanii se multumesc si cu un os aruncat asa...ca sa-i tina ocupati inca cativa ani...din nefericire imnul Romaniei nu a reusit sa-i trezeasca pa toti romanii....
 • 0 (0 voturi)    
  Guvernul schimba procedura de numire a conducerii INM (Vineri, 5 octombrie 2007, 15:18)

  mariana [anonim]

  Acuma ca avem "paturade mijloc" pentru care s-a straduit atata democratia noastra si care e senisibil apropiata de multimea vida, ce mai poti sa faci daca s-a construit o patura a celor fabulos de bogati? Sigur ca fac tot ce le da mana si reusesc pentru ca tara nu are in ordine niste principii
  la noi :
  1 banul
  2stiinta
  3valoarea morala a individului
  in tarile normale, ordinea este
  2,3,1
 • 0 (0 voturi)    
  mare magarie treaba asta cu OUG-urile (Vineri, 5 octombrie 2007, 15:18)

  macchiavelli [anonim]

  parca un OUG trebuie dat NUMAI in caz de urgenta evidenta, altfel legile se dau la Parlament, nu la Guvern. Sau nu?! nu e ciudata avalansa asta de OUG-uri??? de ce mai avem Parlametn daca Guvernul isi da singur legile ?!
 • 0 (0 voturi)    
  Trebuie ! (Vineri, 5 octombrie 2007, 15:19)

  vali [anonim]

  Trebuie sa facem ceva cu jigodiile astea ordinare ! Isi bat joc si sfideaza un intreg popor.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu am avut niciodata un guvern mai corupt. (Vineri, 5 octombrie 2007, 16:11)

  Silviu Puchianu [anonim]

  Pina si guvernele comuniste erau mai "curate" decit guvernul Tariceanu. Mi-e rusine ca sint roman.
 • 0 (0 voturi)    
  Si conducerile universitatilor? (Vineri, 5 octombrie 2007, 16:59)

  Chivu [anonim]

  Celalalt papagal, Agamitei sa propuna si el ca Rectorii sa fie numiti de Guvern la propunerea ministrului. Asa ar putea scapa de Oprea de la Iasi care l-a primit pe Base. Hai ca astia sunt mai tari decat comunistii! Nastase cred ca este mandru de urmasul sau! E ca si cum ar fi el presedinte.
 • 0 (0 voturi)    
  ne cheama in strada (Vineri, 5 octombrie 2007, 17:00)

  ernestina [anonim]

  Astia, cu ordonantele lor, ne cheama in strada, sa ne macelarim intre noi! Stiu ei sa se protejeze pe timp de razboi, ba chiar devin si salvatorii natiei!
  GROAZNIC! NU I-AR MAI RABDA PAMINTUL PE MAFIOTII DIN GUVERN, PNL,PSD si care or mai fi!
  BIATA TARA, BIETI ROMANI, CITE BLESTEME MAI SUNT ASUPRA VOASTRA, OARE?
 • 0 (0 voturi)    
  abuzuri pe fata. (Vineri, 5 octombrie 2007, 17:06)

  bibi [anonim]

  nici comunistii nu au comis abuzurile actualului Guvern, nici basescu nu e usa de biserica dar astia sunt culmea inconstientei....ma mir ca nu sunt mai multi ministri cercetati
  lucreaza cineva in administratie sa vada cum functioneaza politica pumnului in gura?
 • 0 (0 voturi)    
  curaj (Vineri, 5 octombrie 2007, 17:20)

  jambon [anonim]

  Bravos ministrule. Imi place de tine ca ai curaj.
  Salagean oricum e tembel.
 • 0 (0 voturi)    
  ptr. Macchiavelli (Vineri, 5 octombrie 2007, 17:32)

  Clau [anonim]

  Cum adica de ce avem parlament?? Pai e evident! Ca sa dea legitimitate 'democratica' unui guvern de 10+5%. Ca sa platim impozite celor care ne omoara sperantele cu legi ptr. ei si copii pe trecerile de pietoni fara sa pateasca nimic.
  Si chiar mai important decat atat avem parlament ca sa se poata duce sicriul lui Iorgovan acolo, sa se poata ploconi prostimea ca la Lenin!
  Si evident, totul e din cauza marinarului !
 • 0 (0 voturi)    
  De ce cenzurati interventiile ? (Vineri, 5 octombrie 2007, 21:33)

  Ana [anonim]

  Mai devreme am facut o interventie pe care ati cenzurat-o. O repet :
  Batatoare la ochi ordonantele astea de circumstanta ! Va amintiti de modificarile legii referandumului ? Acum, alte modificari care sa scoata basma curata ministrii cu dosare ?! Pai daca mergem tot asa ... In Romania legea incepe sa aiba un caracter PERSONAL.
  Ministrul justitiei se prezinta ca fiind nul din punct de vedere profesional, nu prea inteligent dar extrem de obraznic si agresiv. Primul Ministru cu o treapta mai sus decat subalternul sau, pe aceeas linie. De groaza.
  Bine inteles ca interventiile Presedintelui provoaca reactii oarbe si disperate ; dar e rolul sau sa semnaleze neregulile, in numele celor care l-au votat si bine ca o face (cum e primul care o face, unii nu inteleg). Problema e a celor multi care se lasa dusi de nas : justitia e la pamant, nimeni nu mai crede in lege, invatamantul in cadere libera, fondurile UE pentru agricultura n-ajung la agricultori etc., etc. Si ... romanul rabda sau nu-l intereseaza. Pana cand ? Pana unde ?
 • 0 (0 voturi)    
  Astept corecturile gramaticale al prof. "Eu" (Sâmbătă, 6 octombrie 2007, 11:23)

  Vasi [anonim]

  La Chiuariu este o razbunare personala in tot ceeace face.
  Macovei daca a schimbat 1200(????)de juristi(si se pare ca inca au fost prea putin)a facut ca sa scoata pleava adunata.
  Cei care am trecut in cealalta jumatate numerica al vietii,
  cunoastem f.bine cine au fost procurorii si judecatorii din Ro.
  In timpul Guvernarii PSD au ramas mai departe sa-i apere pe corupti si sa-si umple conturile bancare.
  Este o jena sa pui in aceasi balanta profesionalitatea lui Macovei cu al Chiuariu.
  De la o posta se vede ca acest Ministru este lipsit de orice caracter.Este pus acolo sa atraga atentia,iar ceilalti,in umbra sa,sa fure cat nu mai este tarziu.
  Si eu am un baiat care a terminat Jura si este de 35 ani,dar cred ca nimeni si nimic in lumea asta l-ar face MJ(nu din incapacitate,ci din cauza varstei,experientei.Si nu a studiat la un oarecare institutut particular si are diploma pe bani de-a gata).
  Ptr.un asemenea post trebuie sa ai o maturitate profesionala,
  credibilitate si 100%subordonare celor mai mari decat tine.
  Toate aceste calitati la Chiuariu sunt in deficienta.Nu am vazut pana acum in viata mea un Ministru,care iese si face afirmatii puerile despre Presedintele unei tari.Fie el,fie Orban-lipsiti de cei sapte ani de acasa,darami-te de diplomatie si subordonare politica.Politicieni actuali ai Ro.sunt buniAstept pe "Eu"cu unul cate unul de aruncat la gunoi.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by