![]() |
Mihai Selegean, directorul INM |
Foto: Rompres |
„Pentru a elimina discriminarea la adresa celor care doreau sa acceada la o functie de conducere in cadrul Institutului National al Magistraturii, numirea directorului INM si a celor doi adjuncti, nu se va mai face la propunerea Consiliului Stiintific a INM, ci se va face de catre Consiliul Superior al Magistraturii, din randul personalului de instruire, de personalitate juridica al
Institutului, al judecatorilor si procurorilor sau al cadrelor didactice din invatamantul superior juridic acreditat", se arata in comunicatul Guvernului.
In comunicat este invocata si depolitizarea INM:" Pentru a depolitiza forul stiintific a fost introdusa incompatibilitatea calitatii de membru al Consiliului Stiintific al INM cu calitatea de membru al unui partid politic”.
Potrivit actualei legi, Consiliul Stiintific poate propune CSM numirea sau revocarea directorului INM si a celor doi adjuncti ai acestuia, iar daca acest for nu are o astfel de initiativa, Consiliul Superior al Magistraturii este lipsit de putere in aceasta privinta.
Modificarile propuse de catre Consiliul Superior al Magistraturii la acest articol prevad ca CSM sa numeasca sau sa revoce conducerea INM iar Consiliul Stiintific i se cere doar avizul.
Miza schimbarii conducerii INM
Masura il vizeaza pe directorul INM, Mihai Segelean, cel care in urma cu cinci luni i-a interzis ministrului Justitiei sa vina la sediul institutiei, cu ocazia Zilei Europei, pana cand nu se clarifica motivele invocate de Tudor Chiuariu pentru revocarea procurorului Doru Tulus.
Cazul Selegean a fost trimis in saptamana urmatoare la CSM, dupa ce Asociatia Magistratilor din Romania a formulat o cerere de revocare a directorului INM precum si schimbarea modalitatii de numire a conducerii Institutului.
Ulterior, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins ca inadmisibila cererea formulata de AMR pe motiv ca doar Consiliul Stiintific al Institutului poate cere CSM numirea sau revocarea din functie a directorului.
La randul sau Consiliul Stiintific al INM a decis ca directorul institutului, Mihai Selegean, nu si-a incalcat atributiile sau vreo prevedere legala cand a retras invitatia ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, de a participa la intalnirea cu auditorii de justitie din data de 9 mai.
Presedintele AMR, judecatorul Viorica Costiniu argumenta in fata plenului CSM, motivele pentru care a cerut revocarea directorului, apreciind ca gestul lui Selegean a fost unul politic.
"Ministrul Justitiei, asa cum este el, bun sau rau, reprezinta o institutie, iar fata de raportul dintre institutii nu ne putem comporta ca si cum ar fi propria noastra locuinta, unde acceptam sau nu intrarea unei persoane. Cred ca aceasta modalitate trebuie sanctionata".
Institutul National al Magistraturii i-a solicitat, in data de 9 mai, ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, sa-si anuleze vizita la INM, in asteptarea clarificarii motivului care a stat la baza cererii de revocare din functie a procurorului-sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, Florin Tulus, din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie.
Directorul INM, Mihai Selegean, a declarat, in aceeasi zi, ca decizia ministrului Justitiei de a-l revoca din functie pe Tulus este ''arbitrara si nemotivata'' si si-a mentinut pozitia de a nu-l mai invita pe Tudor Chiuariu la intalnirea cu auditorii de justitie cu ocazia Zilei Europei.
Sper ca dupa alegeri, in fruntea justitei, sa revina Monica Macovei
Indivizii astia pur si simplu fac totul pe fata. Dau ordonante de guvern care sa opreasca lupta cu coruptii!!!
In care tara un ministru de justitie cerecetat pentru ca a aprobat evaluarea unui teren cu 5 milioane desi el valora zeci de milioane da o ordonanta de urgenta care are ca rezultat stoparea procesului lui?????
Chiuariu sper sa te vad in inchisoare pentru ce faci Romaniei!
Oricum, diferenta e fundamentala: Macovei a actionat in directia reformarii justitiei, iar cei de-acum vor sa controleze justitia, pentru a scapa de propriile dosare!
2)fiecare roman care vrea masina, doar de la Tariceanu&Co
3)zeciueala - fiecare roman sa cotizeze 10% din venit la Patriciu&Co
4)se interzice orice televiziune mai putin: Antena1, Antena2, Antena3. (cel mult si Acasa TV ca trebuie si circ pt prostime)
4)se inchid scolile - si asa profesorii mai mult iau 'palme' de le elevi si oricum nu se studieaza nimic.
5)romanii sa nu mai gandeasca - conform lui Ludovic Orban, stiu ei (PNL-ul) ce e mai bine pentru noi.
6)se maresc salariile cu 100 lei si alocatiile cu 50 lei
d_u_m_n_e_z_e_u_l m_a_-s_e_i de viata, ce am ramas eu in Romania ?! de mi-am luat televizor ?
la noi :
1 banul
2stiinta
3valoarea morala a individului
in tarile normale, ordinea este
2,3,1
GROAZNIC! NU I-AR MAI RABDA PAMINTUL PE MAFIOTII DIN GUVERN, PNL,PSD si care or mai fi!
BIATA TARA, BIETI ROMANI, CITE BLESTEME MAI SUNT ASUPRA VOASTRA, OARE?
lucreaza cineva in administratie sa vada cum functioneaza politica pumnului in gura?
Salagean oricum e tembel.
Si chiar mai important decat atat avem parlament ca sa se poata duce sicriul lui Iorgovan acolo, sa se poata ploconi prostimea ca la Lenin!
Si evident, totul e din cauza marinarului !
Batatoare la ochi ordonantele astea de circumstanta ! Va amintiti de modificarile legii referandumului ? Acum, alte modificari care sa scoata basma curata ministrii cu dosare ?! Pai daca mergem tot asa ... In Romania legea incepe sa aiba un caracter PERSONAL.
Ministrul justitiei se prezinta ca fiind nul din punct de vedere profesional, nu prea inteligent dar extrem de obraznic si agresiv. Primul Ministru cu o treapta mai sus decat subalternul sau, pe aceeas linie. De groaza.
Bine inteles ca interventiile Presedintelui provoaca reactii oarbe si disperate ; dar e rolul sau sa semnaleze neregulile, in numele celor care l-au votat si bine ca o face (cum e primul care o face, unii nu inteleg). Problema e a celor multi care se lasa dusi de nas : justitia e la pamant, nimeni nu mai crede in lege, invatamantul in cadere libera, fondurile UE pentru agricultura n-ajung la agricultori etc., etc. Si ... romanul rabda sau nu-l intereseaza. Pana cand ? Pana unde ?
Macovei daca a schimbat 1200(????)de juristi(si se pare ca inca au fost prea putin)a facut ca sa scoata pleava adunata.
Cei care am trecut in cealalta jumatate numerica al vietii,
cunoastem f.bine cine au fost procurorii si judecatorii din Ro.
In timpul Guvernarii PSD au ramas mai departe sa-i apere pe corupti si sa-si umple conturile bancare.
Este o jena sa pui in aceasi balanta profesionalitatea lui Macovei cu al Chiuariu.
De la o posta se vede ca acest Ministru este lipsit de orice caracter.Este pus acolo sa atraga atentia,iar ceilalti,in umbra sa,sa fure cat nu mai este tarziu.
Si eu am un baiat care a terminat Jura si este de 35 ani,dar cred ca nimeni si nimic in lumea asta l-ar face MJ(nu din incapacitate,ci din cauza varstei,experientei.Si nu a studiat la un oarecare institutut particular si are diploma pe bani de-a gata).
Ptr.un asemenea post trebuie sa ai o maturitate profesionala,
credibilitate si 100%subordonare celor mai mari decat tine.
Toate aceste calitati la Chiuariu sunt in deficienta.Nu am vazut pana acum in viata mea un Ministru,care iese si face afirmatii puerile despre Presedintele unei tari.Fie el,fie Orban-lipsiti de cei sapte ani de acasa,darami-te de diplomatie si subordonare politica.Politicieni actuali ai Ro.sunt buniAstept pe "Eu"cu unul cate unul de aruncat la gunoi.