Presedintele s-a referit si la posibilitatea unui troc politic: Cabinetul Tariceanu a adoptat aceasta ordonata in schimbul votului unor demnitari impotriva motiunii de cenzura.

Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei a declarat pentru HotNews ca "Tudor Chiuariu si Paul Pacuraru au oprit anchetele in propriile dosare si pentru asta trebuie cercetati pentru infractiunea de conflict de interese". In replica ministrul Chiuariu spune ca intelege supararea lui Basescu, pentru ca "i s-a luat jucaria de suspendat ministri liberali".

Seful statului a afirmat ca modificarea legii raspunderii ministeriale este "un abuz de putere" si ca s-a profitat de "zgomotul provocat de motiunea de cenzura" pentru a trece o ordonanta promovata in interes pesonal de ministrul Justitiei, Tudor Chiauriu.

"Este de interes public ca dosarele ministrilor sa ajunga in fata instantei. Romanii trebuie sa vada ca nimeni nu e mai presus de lege. OG are toatele elemntele unui abuz de putere. Nu am vazut un Guvern care sa sfideze mai puternic interesul public si care sa lucreze impotriva acestuia. Poate doar inainte de 1989.

Este evident ca s-a profitat de de zarva facuta in jurul motiunii de cenzura", a declarat presedintele.

"Este o ordonanta care il favorizeaza in mod direct pe ministrul Chiuariu", a spus Basescu.

"Ma intreb daca ordonanta de urgenta are legatura cu trocul de la motiune", a continuat seful statului, care a ironizat guvernul spunand " Pe cand modificarea Constitutiei prin ordonante simple?".

Declaratia presedintelui vine la o zi dupa ce Comisia speciala de la Cotroceni care discuta avizul de anchetare a doi ministri in functie si-a incetat activitatea, in urma adoptarii ordonantei de urgenta a Guvernului, care stabileste totodata ca DNA nu mai poate cere urmarirea penala a unui ministru.

Presedintele s-a referit si la rezultatul motiunii de cenzura si a cerut Guvernului sa gaseasca o sustinere de 50% plus unu.

Reactii :

Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei adeclarat pentru HotNews ca: "Adoptarea peste noapte a ordonantei arata intentia guvernului de a bloca anchetele in care sunt cercetati ministrii sai. Tudor Chiuariu si Paul Pacuraru au oprit anchetele in propriile dosare si pentru asta trebuie cercetati pentru infractiunea de conflict de interese. Adoptarea ordonantei arata din partea ministrilor o atitudine de vinovatie".

Imediat dupa declaratia presedintelui, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a transmis un comunicat in care spune: "pot sa inteleg ca dl. Basescu e suparat ca i s-a luat jucaria de suspendat ministri liberali... In fata unui raport profesionist si impartial, dl Basescu nu va mai putea aplica singura lege pe care domnia sa o cunoaste: legea bunului plac".

Ceea ce-l deranjeaza, de fapt, pe Traian Basescu este ca noua Comisie va fi formata din judecatori independenti si profesionisti" si ca "nu mai poate face circ, nu mai poate organiza o mascarada, nu mai poate lua masuri abuzive, fara sa le justifice in fata opiniei publice", arata ministrul Tudor Chiariu, intr-un comunicat remis HotNews.