Ministerul Economiei si Finantelor va stabili, in perioada urmatoare, locatia pentru construirea unei noi centrale nucleare, in scopul asigurarii resurselor energetice ieftine, a anuntat, vineri, la Cernavoda, premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Sunt studii mai vechi privind construirea unei noi centrale nucleare, studii in care au fost evaluate anumite locatii. Dupa finalizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, trebuie sa continuam dezvoltarea sectorului nuclear pentru a asigura Romaniei pe termen lung resurse energetice ieftine", a explicat primul ministru, citat de NewsIn.

Calin Popescu Tariceanu a precizat ca a mandatat Ministerul Economiei si Finantelor sa gaseasca o locatie optima pentru noua centrala nucleara. "Trebuie sa gasim noi resurse de energie in perioada urmatoare si trebuie sa ne orientam spre energii curate, cum ar fi cea nucleara si hidroelectrica", a spus premierul.

El a mai aratat ca unul dintre motivele pentru care preturile la energie au crescut foarte mult este utilizarea combustibililor fosili. "Este clar ca va trebui sa se construiasca o noua centrala nucleara, dar pentru ca un astfel de proiect dureaza foarte mult, aceste lucruri trebuie anticipate. "

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a precizat ca realizarea unei noi centrale nucleare se bazeaza pe mai multe argumente. "In ceea ce priveste resursele de gaze, avem o viziune prudenta in viitor.

In conditiile in care, in prezent, raportul utilizarii gazelor este de 70-30 in favoarea gazelor din productia interna, pe viitor se estimeaza ca procentul va fi egal, pentru ca ne vom diversifica sursele de import. Mai mult, nivelul de utilizare eficienta a huilei scade", a adaugat Vosganian.

Premierul a mai anuntat, tot vineri, ca se are in vedere si construirea unei noi hidrocentrale pe Dunare, insa trebuie analizate mai intai costurile pe care le-ar implica un semenea proiect si avantajele ulterioare.

"Avem in vedere construirea unei noi hidrocentrale pe Dunare, insa trebuie vazut cat ne costa si ce va aduce. Aceasta hidrocentrala ar putea fi realizata in parteneriat cu Bulgaria, una din locatiile luate in calcul fiind Turnu Magurele", a mai spus primul ministru.

Premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Economiei, Varujan Vosganian, participa, vineri, la inaugurarea oficiala a recatorului 2 de la Cernavoda.