Fostul director al combinatului Doljchim Craiova, singurul inculpat in dosarul Mihailesti, prezent vineri la Tribunalul Vrancea, Ion Gherghe, a sarit in sus de bucurie cand a auzit ca judecatorii l-au achitat in aceasta cauza, informeaza Rompres.

Judecatorul Liviu Celmare a hotarat, vineri, sa desfiinteze sentinta data de Judecatoria Focsani si sa ii achite pe Ionel Ionut Neagoe (administrator al Ney Transport SRL), Mihai Guna (patron al Mihtrans SRL) si Ion Gherghe (fost director al combinatului Doljchim Craiova), condamnati la patru ani de inchisoare.

De asemenea, hotararea mai prevede si respingerea tuturor pretentiilor civile solicitate pe parcursul procesului.

Mama cameramanului Anetna 1, decedat in deflagratie, Anica Barbu, nu stia ca pronuntarea in dosarul Mihailesti urmeaza sa se dea vineri.

'Este adevarata pronuntarea? Eu stiam ca trebuie sa se dea luni. Este o hotarare strigatoare la cer. Au omorat atatia oameni si sunt nevinovati. Nu se poate asa ceva. Voi face recurs', a declarat, pentru Rompres, Anica Barbu.

Pe 20 decembrie 2006, magistratul Mioara Badiu de la Judecatoria Focsani i-a condamnat la patru ani de inchisoare, cu executare, pe inculpatii Ionel Ionut Neagoe (administrator al Ney Transport SRL), Mihai Guna (patron al Mihtrans SRL) si Ion Gherghe (fost director al combinatului Doljchim Craiova), toti trei inculpatii facand apel.

Nemultumiti de decizia Judecatoriei Focsani, au mai facut apel si parintii cameramanului Antenei 1, Ionut Barbu, Doinita Mihalache, sotia capitanului de pompieri care a pierit in tragicul eveniment de pe 24 mai 2004, Vasile Jianu, tatal unuia dintre pompierii decedati si Gabriel Hurlup, seful de post din Mihailesti.

Toti acestia sunt constituiti ca parti civile in dosar si au cerut despagubiri importante.

Apel au mai facut si societatile Ney Transport SRL si Mihtrans SRL, responsabile civilmente, cat si Petrom SA, compania care detine Doljchim.

Si societatea de asigurari Unita SA a facut apel, ea fiind obligata sa plateasca, in solidar, pagubele impuse de instanta.

Pe langa faptul ca a hotarat ca cei trei inculpati sa faca inchisoare, judecatorul Mioara Badiu de la Judecatoria Focsani a dispus acordarea de despagubiri civile celor peste 40 de petenti care s-au constituit ca parti civile in proces, in valoare totala de 3,24 milioane de lei si 430.000 de euro.

Cele mai mari despagubiri le-au obtinut parintii celor doi ziaristi ai Antenei 1, decedati in timpul deflagratiei din primavara lui 2004.

Astfel, instanta a dispus ca cei trei inculpati, in solidar cu companiile pe care le conduc si cu societatea de asigurari UNITA (societate la care era asigurat camionul care transporta azotatul de amoniu n.r.) sa plateasca 55.000 de lei si 80.000 de euro parintilor cameramanului Antenei 1 Ionut Barbu.

De asemenea, familia Elenei Popescu, reporterul Antenei 1 ar fi trebuit sa primeasca 10.000 de lei si 60.000 de euro.

Fostul sef de post din Mihailesti, Gabriel Hurlup trebuia sa primeasca si el despagubiri civile de 10.000 de lei si 25.000 de euro.

Potrivit rechizitoriului, explozia de la Mihailesti, produsa in 24 mai 2004, a ucis 18 oameni - jurnalisti, pompieri, localnici si persoane aflate intamplator prin zona, dar si pe soferul camionului. Au fost ranite 13 persoane - seful de post din Mihailesti, pompieri si localnici, ele necesitand pana la noua luni de ingrijiri medicale.

Astfel, unul dintre raniti a ramas fara un ochi, o femeie si-a pierdut aproape total vederea, iar unuia dintre pompieri i-a fost amputat un picior, se arata in rechizitoriu.

integr5al in Romania Libera