Taxele si redeventele (n.r. - datorii, obligatii, rente, care se platesc periodic la date fixe si sub forma de cota fixa) la produsele petroliere nu vor fi majorate, cresterea urmand sa fie aplicata doar pentru minerit, saruri si pentru transportul petrolier, a declarat ieri, la Cernavoda, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, informeaza agentia de stiri Mediafax.

Intrebat daca Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania, va plati taxe si redevente majorate, ministrul a raspuns: „Romgaz nu va plati in niciun caz redevente mai mari decat Petrom, tocmai de aceea nu am inclus si modificarea redeventelor la produsele petroliere”.

Guvernul a aprobat, joi, un act normativ care aduce o serie de modificari in privinta redeventei petroliere, modificand Legea petrolului (238/2004).

Una dintre modificari consta in faptul ca plata redeventei petroliere se va face la momentul extragerii din zacamant a gazelor din productia interna extrase si reinjectate in vederea inmagazinarii in depozite.

Astfel urmeaza ca, dupa concesionarea operatiunilor petroliere de inmagazinare subterana a gazelor din import, sa se plateasca o redeventa reprezentand 3% din valoarea venitului brut realizat din operatiunile de inmagazinare subterana a gazelor naturale.

Cota din veniturile brute realizate din transportul si tranzitul petrolului prin sistemul national de conducte, precum si din operatiunile efectuate prin terminalele petroliere aflate in proprietatea publica a statului se va dubla, la 10%.

de Adrian Popa

integral in EvZ