Sambata trecuta, un reprezentant al Cartii Recordurilor era chemat intr-un orasel din Ardeal pentru a omologa cel mai mare gulas gatit vreodata. Daca ar mai fi zabovit cateva zile, ar fi dat norocul peste el: putea inregistra recordul de prostie guvernamentala: ordonanta care le da respiro 30 de zile ministrilor cu probleme in penal.

Decizia cabinetului Tariceanu de a modifica, in sedinta de joi, la o zi dupa votul de supravietuire din Parlament, legea privind raspunderea ministeriala este o gafa politica uluitoare. Pe fond, masura reparatorie este corecta, atata vreme cat corecturile operate in actul normativ erau necesare.

Eliminarea incompatibilitatii privind componenta comisiei speciale (cu reprezentanti numiti de doi dintre ministrii care oricand puteau deveni, teoretic, subiect de ancheta) si a prevederii bizare si discriminatorii referitoare la dreptul DNA de a sesiza direct acest for pentru a cere aviz de urmarire penala (in vreme ce DIICOT nu poate) sunt doar doua dintre amendamentele ce trebuiau facute obligatoriu.

Evident insa ca nu grija pentru indreptarea unor nedreptati si respectul fata de principii i-au impins pe Tariceanu si ai lui sa opereze legea cu suriul gros al ordonantei de urgenta. Cu acoperire legala aproape completa (minus un aviz de la CSM), demersul legislativ al Executivului ramane o marsavie, daca e sa-l judecam dupa criterii etice.

Momentul ales il plaseaza in mod evident in zona actelor imorale. De ani de zile de cand functioneaza legea si de cand actuala echipa politica se afla in Guvern, nimeni n-a sesizat strambatatea actului normativ.

Acum, cand DNA-ul umbla cu navodul dupa pestii mari si mici din cabinet, sa-i deserte pe mare lui Basescu, hopa grija! Nu numai coincidenta este scandaloasa, dar si felul in care a fost facuta operatiunea. Ce propune ordonanta? Sa nu mai fie numiti membrii Comisiei speciale de catre ministrul Justitiei, ci sa fie magistrati desemnati de CSM. Cum spuneam, corect.

Dar, surpriza! Ministrul Justitiei este membru de drept in CSM! Adica incompatibilitatea de care par atat de preocupati domnii Chiuariu si Tariceanu se muta dupa perdea.

Daca toata afacerea asta puturoasa era doar o marsavie cu antet guvernamental, poate n-ar fi fost nelalocul ei intr-o tara in care multe HG-uri si OUG-uri sunt aruncate cu dedicatie la Monitorul Oficial pentru a rezolva interese personale sau de grup. In cazul de fata insa, toata actiunea este, ziceam la inceput, si o prostie monumentala.

In afara celor 30 de zile de pauza pe care le castiga Pacuraru, Chiuariu si ceilalti 5 ecsi aflati „in lucru“, nu se rezolva nimic.

Oricum Traian Basescu le va da aviz de incepere a cercetarilor, ba va dispune si suspendarea din functie a celor doi ministri pentru ca, nu-i asa, s-a vazut de ce sunt in stare daca sunt lasati la masa Guvernului! In plus, inteligentele creatoare de legi din PNL i-au dat o ocazie nesperata sefului statului sa prinda din nou glas, dupa ce votul de la motiune il lasase fara replica.

Acum, toata apa e din nou la moara presedintelui, care-i trage pe roata pe Tariceanu si toti ai lui cu „derapajul de la democratie“, cu „abuzul de putere“, cu „criptocomunismul“ si tot ce-i mai vine la gura. Si se mai spune ca prostia nu doare. Ba doare, cand ti se intoarce in moalele capului.