Miliardarul ucrainean Dimitri Firtash s-a asociat cu producatorul de stat de energie electrica din tara sa, urmand ca firma mixta sa inceapa exporturi in Romania si in Balcani.

Potrivit Reuters, autoritatile din domeniul concurentei de la Kiev au aprobat, vineri, crearea unui joint-venture de catre compania energetica de stat Ukrenergo si firma de comert cu gaze si energie Emfesz din Ungaria, detinuta de Firtash impreuna cu un alt om de afaceri ucrainean, Ivan Fursin.

Oficialii companiei de stat au spus ca vor sa exporte energie in Romania si in Balcani, printr-o linie construita in perioada sovietica. Potrivit informatiilor de pe site-ul Ukrenergo, compania si-a integrat o parte din sistemul de transport al energiei cu cel european, iar cu Romania exista o retea de transport de 400 kV.

Vicepresedintele Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris, a declarat pentru HotNews.ro ca, la ora actuala, in Romania se fac importuri din Ucraina, insa reduse cantitativ, din cauza capacitatii liniilor de transport functionale.

„Mai exista o varianta, cu capacitate mai mare, linia de transport de 750 kV Ucraina-Romania-Bulgaria.

E functionala intre Romania si Bulgaria, insa nu si intre Ucraina si Romania. Ca sa se activeze, trebuie ca Ucraina sa se interconecteze total cu Uniunea de Coordonare a Transportului de Electricitate (UCTE)”. UCTE e asociatia operatorilor de transport de energie din Europa.

Opris a estimat ca resursele Ucrainei pot face ca preturile oferite pe piata romaneasca sa fie mai mici decat cele oferite de producatorii interni de energie „termo”.

Partenerul statului ucrainean in aceasta viitoare afacere, Emfesz, cel mai mare trader de gaze din Ungaria, e detinut de Mabofi Holding, o companie offshore din Cipru controlata de Firtash (90 la suta) si Fursin (10 la suta). Firma ungara si-a deschis in luna iulie o filiala la Cluj, Emfesz Romania SRL, detinuta de Emfesz KFT, cu sediul in Budapesta.

Compania e administrata de Vajkovszki Gyorgy, om de afaceri, si de alti doi cetateni ungari, Toth Arpad Zoltan si Gazda Tamas. Conform presei, investitia in divizia din Cluj s-a ridicat la 1 milion de euro.

Miliardarul asociat cu Gazprom

Potrivit cotidianului rus Kommersant, gigantul rusesc al energiei Gazprom a negociat, in aceasta vara, preluarea unei parti din compania Emfesz. De altfel, Firtash si Gazprom sunt de mai mult timp parteneri de afaceri.

O firma in care ucraineanul detinea participatii a fost in centrul unui scandal de proportii, soldat, anul trecut, cu demiterea Guvernului de la Kiev, din cauza ca a acceptat un pret prea mare la importurile de gaze. Compania beneficiara al pretului ridicat se numea RosUkrEnergo si aducea gaz din Turkmenistan in Ucraina si in Europa de Vest, via Rusia.

Firtash a recunoscut ca firma e un joint-venture format de el (50 la suta din actiuni), partenerul lui Ivan Fursin, si rusii de la Gazprom. De asemenea, RusUkrEnergo e compania care vinde catre Emfesz gaze pentru consumul din Ungaria.

Dmitri Firtash are o avere estimata intre 1 miliard si 2 miliarde de euro, conform CNBC. Fost pompier, omul de afaceri a inceput sa faca avere din industria alimentara si din vanzari de automobile.