Cumparatorul a fost Grigore Iorgus, varul primarului de Mangalia. Cei doi neaga aceasta tranzactie, chiar daca exista un Plan Urbanistic Zonal aprobat, in care Grigore Iorgus figureaza ca beneficiar pe cele 27,7 hectare.

Plan pentru un complex imobiliar de lux

Plantata acum un secol pentru a ajuta zona arida a litoralului sa respire, padurea Comorova a ajuns de ceva vreme vanat de lux pentru primarul Mangaliei, Zanfir Iorgus.

Acesta a incercat in 2004 sa treaca direct la defrisarea ei pentru a construi in loc un cartier rezidential de lux. Doua organizatii nonguvernamentale s-au opus vehement si au stopat actiunea.

Organizatia de Investigatii Jurnalistice si Asociatia "Mare Nostrum" l-au blocat atunci pe primarul Iorgus sa-si puna planul in aplicare. In 2006, o bucata din terenul ravnit a fost cumparat de un var al edilului-sef, Grigore Iorgus.

In luna noiembrie a aceluiasi an, varul Grigore a tocmit firma "Young Arhitect Studio" SRL Bucuresti pentru realizarea unui Plan Urbanistic Zonal.

Arhitectii au trecut suprafata exacta de 277.316,51 metri patrati pe trei planuri in care prezinta viitorul zonei rezidentiale de lux din statiunea Neptun, municipiul Mangalia. Constiinciosi, specialistii au inregistrat si ce se afla pe suprafata proiectata: nimic.

In schimb, suprafata mentionata urmeaza sa fie transformata aproape radical.

Din cei 277.000 metri patrati, doar 7% vor fi folositi pentru spatii verzi. Pe restul de teren ramas vor fi inaltate vile de lux, zone pentru servicii si comert, alei pietonale si auto.

"Consiliul Local a vandut, nu eu!"

Cercetat de DNA pentru o licitatie considerata trucata in favoarea deputatului Stelian Dutu si acuzat de presa locala ca imparte pamantul ca si cum ar fi al lui, primarul Zanfir Iorgus ne-a repezit la telefon.

"Nu stiu despre ce este vorba. Nu este adevarat. Oricum, toate aprobarile de retrocedare, de concesiune sau de vanzare nu-mi apartin mie, ci Consiliului Local.

La revedere!", a spus Iorgus, apoi a inchis telefonul. Un alt apel telefonic a avut acelasi "succes". Primarul a refuzat dialogul sub orice forma. A gasit oportun sa ne spuna totusi ca dusmanii ii vor raul in loc sa ne explice cum a ajuns terenul din planul urbanistic zonal in proprietatea varului sau.

Sursele noastre ne-au aratat cum a fost ciorpartit plamanul verde al statiunii Neptun.

"Matusa fostului primar Sidere a facut o cerere de retrocedare, iar Iorgus a facut toate demersurile pentru a se realiza aceasta actiune. Femeia a primit pamantul in padurea Comorova, apoi i l-a vandut lui Grigore Iorgus. Toata afacerea a fost realizata insa de fiul acestuia, Lucian.

Se pare ca a si vandut terenul pentru a se pierde informatia ca o parte din padure a ajuns la o ruda a primarului", ne-au spus sursele noastre. Primaria Municipiului Mangalia - institutie la care am incercat sa facem verificari - nu a confirmat oficial informatiile.

Integral in Romania libera