Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy soseste saptamana aceasta la Moscova pentru o vizita de lucru de doua zile, la invitatia presedintelui Vladimir Putin. Drumul catre Rusia a trecut prin Libia, SUA si prin alte state importante pentru locatarul de la Palatul Elysee.

Sortii au facut ca Sarkozy sa fie primul lider occidental care-l intalneste pe Putin dupa decizia acestuia de a se incrie in fruntea listei electorale a partidului Rusia unita in vederea legislativelor din decembrie.

Acesta este un detaliu ce va determina, in mare parte, atmosfera si rezultatul discutiilor, precum si evolutia ulterioara a relatiilor dintre cele doua tari, estimeaza Nezavisimaia gazeta. Potrivit publicatiei, odata cu venirea lui Sarkozy la conducerea Frantei, atat la Moscova, cat si la Paris s-a vorbit despre inevitabile schimbari in politica Elysee in directia rusa.

Nu se stie, noteaza mai departe cotidianul citat, cine ii modeleaza parerile lui Sarkozy vizavi de Rusia, puncte de vedere deseori contradictorii. Totusi, punand cap la cap toate afirmatiile facute de Sarkozy pana acum la adresa Rusiei nu se poate trage concluzia ferma ca relatiile cu Moscova vor fi supuse unor modificari radicale.

Apropierea Parisului de Washington nu inseamna neaparat ca noul lider francez intoarce spatele Rusiei, comenteaza publicatia.

La sfarsitul lunii august, la o intrevedere cu ambasadorii francezi, liderul de la Paris avertiza Mosova in legatura cu „folosirea resurselor naturale in calitate de parghie politica”. O luna mai tarziu, intr-un interviu pentru New York Times, el a afirmat ca „Rusia doreste sa dobandeasca un rol al ei si eu consider perfect justificat acest deziderat.

Franta intentioneaza sa stabileasca relatii cat se poate de bune cu Rusia, dar Rusia nu poate spera la drepturi de mare putere fara respectarea unor obligatiuni corespunzatoare”.

De la summitul G8 din Germania, unde Putin si Sarkozy s-au vazut pentru prima oara, in Rusia a avut loc un foarte important eveniment. Kremlinul a schitat scenariul dupa care Putin va pastra puterea, adica va asigura continuitatea cursului politicii externe a Moscovei.

Si, apreciaza NG, chiar daca Occidentul nu este de acord cu unii din pasii Rusiei pe arena internationala si in apropierea granitelor ei, acest factor are menirea de a linisti, oarecum, elitele mondiale.