Actiunile promise angajatilor ar putea fi vandute la valoarea de piata, iar daca acestia nu vor fi interesati, statul le va tranzactiona pe Bursa.

Oficialii AVAS sustin ca exista posibilitatea ca actiunile destinate salariatilor Petrom (un pachet de 8%) sa fie vandute acestora la valoarea de piata, iar daca nu sunt destui angajati interesati, pachetul ramas sa fie vandut pe Bursa.

Desi subiectul vanzarii catre salariatii Petrom a 8 la suta din actiunile detinute de stat la compania petroliera ar trebui sa se clarifice, de vreme ce actul normativ care promoveaza aceasta vanzare este in faza finala de intocmire, inca nu se stie cine vor fi salariatii care vor putea sa cumpere actiuni ale companiei.

2008 este anul tranzactiei

AVAS a publicat pe site-ul institutiei, in luna iunie, un proiect de hotarare de guvern care viza vanzarea unui pachet de pana la 8a din actiunile Petrom catre salariatii companiei.

Constantin Botez, vicepresedintele AVAS, ne-a spus ca „institutia este in faza finala de intocmire a actului legislativ, dupa care va cere puncte de vedere de la ministerele implicate si il vom promova in guvern”. Botez crede ca actul va fi promovat pana la finele anului, iar la inceputul anului viitor se vor putea cumpara actiunile.

Vicepresedintele AVAS a inaintat varianta ca valoarea la care se vor vinde actiunile sa nu fie cea la care OMV le-a cumparat de la Petrom in 2004 (5,25 centi pe actiune), ci valoarea de piata a actiunilor. Ieri, valoarea unei actiuni Petrom era de 16 eurocenti. „Dupa parerea mea, valoarea de piata este cea corecta”, spune Botez.

Cu toate acestea, Ordonanta de Guvern din 14 august 2003 (devenita lege in decembrie, acelasi an) prevede ca salariatii pot sa achizitioneze actiuni la acelasi pret cu care s-au vandut in procesul de privatizare. Reprezentanti din conducerea sindicatului Petrom ne-au spus ca, daca se doreste aceasta varianta, trebuie modificata legea de privatizare a Petrom, din 2004.

Actionari necunoscuti

Cei la care vor ajunge actiunile din pachetul de 8% destinat initial, conform legii, salariatilor au ramas momentan necunoscuti. „Noi avem in continuare neclaritatea care este categoria de salariati care sa beneficieze. Am discutat inclusiv cu pensionarii Petrom, care la momentul privatizarii aveau dreptul si care acum au o situatie incerta”, ne-a spus Constantin Botez.

Vicepresedintele AVAS a adaugat ca nu crede ca toti salariatii Petrom vor avea bani sa cumpere actiuni. „Daca actiunile nu vor fi atractive pentru salariati, vom proceda cu acest pachet asa cum facem cu orice pachet minoritar: il vindem pe Bursa”, spune Botez, amintind ca Petrom nu are drept de preemptiune pe aceste actiuni.

de Catalin Balan

integral in EvZ