Miliardarul Dinu Patriciu se lupta in instanta cu Banca Nationala a Romaniei pentru 5.000 de cocosei. Magnatul sustine ca monedele de aur au fost confiscate de comunisti de la bunicul sau si ca, pana in prezent, nu a primit din partea statului roman niciun fel de despagubire. Potrivit specialistilor, cocoseii revendicati de Patriciu ar insuma peste 32 de kilograme de aur.

Lupta pentru cocoseii de aur a fost declansata de Dan Costache Patriciu la sfarsitul anului trecut.

Pe 28 decembrie, multimiliardarul si o ruda de-a sa, Monica Patriciu, s-au adresat instantei de judecata cerand Bancii Nationale restituirea a 5.000 de bucati de monede de aur. Potrivit cererii de chemare in judecata, cocoseii cu pricina au fost confiscati de comunisti de la bunicul magnatului, Romulus Popescu.

Reclamantul Patriciu sustine ca, in perioada 1946-1947, ruda sa a fost arestata din motive politice, prilej cu care autoritatile comuniste i-au confiscat acestuia cinci mii de cocosei.

„Confiscarea s-a realizat de catre organele de cercetare penala ale militiei care au intocmit un proces-verbal in acest sens”, arata miliardarul in actiune. In prima instanta, demersul lui Dinu Patriciu de a recupera cocoseii de aur a esuat. Magistratii Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti au respins ca neintemeiata actiunea miliardarului Rompetrol.

Asta pentru ca, pe tot parcursul procesului, reclamantul Dan Costache Patriciu nu a reusit sa dovedeasca faptul ca „pe numele autorului sau, Popescu Romulus, ar fi fost confiscate abuziv obiecte din metale pretioase”.

de Iulius Cezar

integral in Gandul