Numarul romanilor care fumeaza a scazut. Un studiu realizat de Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate, citat de Realitatea TV, arata ca numarul fumatorilor romani este, in 2007, cu 5 procente mai mic fata de 2003.

Potrivit studiului, 37% dintre romani cheltuie, lunar, pe tigari intre 100 si 200 de lei.

Cea mai mare parte a fumatorilor - peste 60 de procente - fumeaza intre 10 si 20 de tigari pe zi. De asemenea, o persoana din 10 isi aprinde, zilnic, 20 de tigari.

Studiul mai arata ca tinerii sunt cei care fumeaza cel mai mult. Fumatul reprezinta un obicei pentru 30% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.

Aproape o treime dintre fumatori sunt femei, iar procentul celor care fumeaza este cel mai mare in randul persoanelor cu studii medii si in randul celor care au o ocupatie in cea mai mare parte a zilei.

In afara faptului ca numarul fumatorilor a scazut, 55% dintre persoanele intervievate au declarat ca doresc sa se lase de fumat, iar 48 de procente au incercat deja, cel putin odata, sa renunte la acest viciu, insa nu au reusit.

Pe de alta parte, un sfert dintre repondenti au declarat ca in multe dintre locatiile publice prin care au trecut in ultimul an nu exista spatii delimitate pentru fumatori si nefumatori.

Sondajul Centrului Pentru Politici si Servicii de Sanatate a fost realizat in perioada mai-iunie 2007, pe un esantion reprezentativ de 2.434 de persoane, si are o marja de eroare de plus, minus 1,9%.