Camera Deputatilor a adoptat, marti, ordonantele Guvernului referitoare la organizarea alegerilor europarlamentare. Unul dintre amendamentele votate de deputati vizeaza interzicerea difuzarii de sondaje de opinie de catre mediul audiovizual in perioada campaniei electorale, anunta NewsIn.

Potrivit amendamentului, in mediul audiovizual se interzice difuzarea sondajelor de opinie ce au continut electoral, precum si difuzarea de emisiuni electorale referitoare la intentia de vot cu 30 de zile inaintea datei la care se vor desfasura alegerile, precum si prezentarea de sondaje realizate la iesirea de la urne in ziua de referinta inainte de incheierea procesului de votare.

Comisia de Cod Electoral a votat acest amendament, propus de social-democratul Florin Iordache, in urma cu 2 saptamani, cu toate ca un amendament asemanator fusese respins, anterior, de Camera Deputatilor.

Reactiile pe scena politica, dupa votarea amendamentului, au fost impartite.

Deputatul PD Valentin Iliescu, vicepresedintele Comisiei de Cod Electoral, a calificat votul drept “o ilegalitate” si a sustinut ca interzicerea sondajelor de opinie pe perioada campaniei electorale este “un lucru aberant care nu se intampla in nicio tara”.

In schimb, presedintele Comisiei de Cod Electoral, liberalul Mihai Voicu, a catalogat decizia drept “o chestiune de consecveta”, in conditiile in care Comisia a mai votat odata acest amendament, insa el fusese eliminat la cererea Partidului Democrat.

Alegerile pentru Parlamentul European sunt programate sa aiba loc la data de 25 noiembrie.