"Legislatia privind protectia mediului din Romania este o bomba cu intarziere", a afirmat publicatia economica austriaca DiePresse.com, citata de agentia Rador.

Publicatia ii avertizeaza pe potentialii investitori austrieci in Romania sa calculeze cu atentie costurile legate de protectia mediului, deoarece "constrangerile administrative provoaca o crestere a costurilor proiectelor si, in acelasi timp, dependenta de autoritati".

Investitorii occcidentali, care au sustinut fara rezerve aderarea Romaniei la UE, descopera acum, cu intarziere, ca aderarea implica pentru stat atat drepturi, cat si responsabilitati. Intre acestea, scrie DiePresse.com, se afla respectarea standardelor europene in ecologie si verificarea proiectelor de constructii in privinta compatibilitatii cu mediul.

Intre aceste proiecte se afla cele realizate dupa "metoda Brownfield", care consta in achizitionarea unor fabrici falimentare din centrul capitalei, demolarea acestora si ridicarea in loc a unor complexe de locuinte sau birouri.

Investitorii nu sunt informati intotdeauna asupra antecedentelor de poluare a mediului, care ar fi putut infesta imprejurimile fabricilor achizitionate cu substante nocive, scrie publicatia austriaca.

DiePresse.com mentioneaza in acest sens cazul concernului austriac OMV, caruia autoritatile romane de protectie a mediului i-au reprosat ca nu a asanat vechile cisterne de benzina si doua depozite de deseuri toxice din cadrul Rafinariei Arpechim.

Pana in 2010, OMV va investi 200 de milioane de euro in asanarea Arpechim, echivaland cu aproape 15 procente din valoarea totala de achizitie a companiei Petrom.