venit toamna, acopera-mi motiunea cu ceva... Scuze, voiam sa spun ca a venit toamna, a venit si o motiune de cenzura la adresa Guvernului. A venit cu dinti scrisnind, pistoale fluturind si surie stralucind. In ziua votului, insa minune: la Parlament a fost o atmosfera atit de destinsa incit ai fi zis ca parlamentarii voteaza marirea propriilor lefuri.

In timp ce unii deputati si senatori se chinuiau sa lege doua propozitii la microfon, multi dintre cei implicati direct in tot acest proces o ardeau pe holuri, la cafele ori la bufetul sau restaurantul Casei Poporului. Liberalii erau tot un zimbet, schimbau impresii cu jurnalistii si se plimbau de colo-colo de parca urma o nunta, nicidecum despartirea de Guvern.

Ministrul Invatamintului se plimba pe holuri de parca venise in inspectie la o gradinita si nu la propriul examen al guvernarii. Dar asta nu e nimic nou si oricum era previzibil. Ceva mai putin previzibil a fost modul in care s-au batut in cuie voturile ce-au consfintit raminerea lui Motocicleanu in fotoliul de premier. Cuiele s-au batut, va spun, spre dimineata votului.

Nu stim citi dintre voi vi-l imaginati pe Ion Iliescu, la virsta lui, umblind noptile pe la tirguieli politice, dar mosulica s-a tinut tare si a negociat cu liberalii, in noaptea premergatoare votului, pina dupa ora doua. Si ca dovada ca la anii lui inca mai poate, i-a si iesit manevra.

In schimbul voturilor, Iliescu a cerut nici mai mult nici mai putin decit patru posturi intr-un viitor guvern, ala care ar trebui sa ia nastere dupa europarlamentare. Iar pe acesti patru ministri ii va desemna chiar el, si nu Geoana, pe care, dupa aceasta manevra, are toate atuurile sa-l dea jos din fruntea partidului.

Mai ales ca, asa cum a rezultat din negocierile purtate in miez de noapte, Bunicuta va trebui sa se cam descotoroseasca de prostanac pentru a putea primi cele patru posturi arvunite. Asta ar fi fost una dintre conditiile pe care le-a pus PNL, care nici nu vrea sa auda de o colaborare cu Geoana.

Firesc pe undeva, din moment ce Geoana, pentru a bate palma cu PNL, vrea sapte ministere, iar Iliescu, mai cinstit si mai saracut din fire, se multumeste cu patru.

Pe linga pastrarea slujbelor de la Guvern, liberalii s-au mai ales cu o satisfactie: izbind in Geoana, au lovit si-n Basescu - cei doi ar fi avut si ei o intelegere pre-motiune, intelegere parafata, pare-se, printr-un protocol ce stabilea pina si algoritmul noului guvern PD-PSD.

Ei si uite-asa, oameni buni, dupa toata circoteca pe tema motiunii, cel mai cistigat e Tariceanu, care ramine in viata. Iar ca bonus, invie si Iliescu.

alexandru.cristorian@catavencu.ro