Politicienii invitati de Robert Turcescu in emisiunea "100%" (Realitatea TV) de marti seara, deputatul PIN Lavinia Sandru, fostul ministru al Muncii Gheorghe Barbu si secretarul de stat de la Finante Sebastian Vladescu s-au intrecut in promisiuni electorale privind mariri de pensii si indemnizatiile pentru nastere.

Moderatorul emisiunii a fost nevoit sa ceara publicitate mai repede si sa intervina de mai multe ori pentru a "calma" certurile dintre invitati. Incercare extrem de grea, din moment ce invitata a fost Lavinia Sandru.

Indemnizatii de nastere marite

Discutiile s-au centrat in jurul proiectului deputatei PIN (acelasi din guvernarea Nastase) care propune ca mamele cu venituri peste medie sa poata primi drept indemnizatie 85% din media lunara a veniturilor realizate in ultimul an.

Lavinia Sandru spune ca proiectul ei nu este discriminatoriu, deoarece nu le va afecta sub nicio forma pe mamele cu venituri mai mici care vor continua sa primeasca indemnizatia de 600 RON ca si pana acum.

Proiectul se bucura de sprijinul mai multor deputati (din toate partidele politice) si vedete ceea ce o face pe Lavinia Sandru sa fie sigura ca va fi votat in Parlament. Deputatul PIN "l-a amenintat" pe Sebastian Vladescu ca daca se opune proiectului Mihaela Radulescu si Andreea Marin ii vor sta permanent la usa cabinetului.

Proiectul a fost contestat atat de Gh. Barbu cat si de Sebastian Vladescu care sustin ca legea din 2005 este mult buna, nasterile crescand de la an la an in mod constant. Totusi, cei doi politicieni au acceptat ca este nevoie de o imbunatatire a ei pentru a stimula cresterea populatiei.

Pensii marite

PD a depus, marti, o astfel de initiativa in Senat, cerand procedura de urgenta pentru un proiect de lege care prevede majorarea punctului de pensie pentru anumite categorii de persoane.

Fostul ministru democrat Gheorghe Barbu a explicat ca initiativa prevede ca pensionarii care au lucrat in grupa 1 sa beneficieze de o majorare a punctajului cu 50%, iar cei din grupa 2 - de 25%.

Majorarea este valabila si pentru salariatii care astazi lucreaza in conditii speciale, adica sunt incadrati in grupa 1 sau 2. Conform estimarilor facute de democrati, de acesta modificare ar urma sa beneficeze 1,8 milioane de pensionari.

Fostul ministru a apreciat ca noul proiect cere un efort de circa 5 miliarde de dolari pentru doi ani.

Si propunerea de marire a pensiilor lansata de Gheorghe Barbu nu a fost primita bine de Sebastian Vladescu care a declarat ca "toate proiectele facute in aceasta perioada sunt doar 'proiecte' electorale".