Firmele de distributie a electricitatii vor putea solicita Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, in perioada 2008-2014, sa majoareze tarifele in cazul in care cresterea anuala a inflatiei va depasi 7% trimestrial, iar majorarile vor fi de maximum 12% pe an, in termeni reali, anunta site-ul Mediafax.ro.

Tariful de distributie reprezinta una dintre componentele pretului final al energiei, achitat de consumatori, alaturi de tariful de transport.

In prima perioada de reglementare, respectiv 2005-2007, tarifele de distributie puteau creste de la un an la altul cu maximum 18% in termeni reali.

Rata reglementata a rentabilitatii pentru firmele de distributie cu capital majoritar privat se va reduce de la 12%, nivel prevazut pentru prima perioada de reglementare, la 10% anual in urmatorii 5 ani, se arata in metodologia de stabilire a tarifelor de distributie pentru intervalul 2008-2012, lansata in dezbatere publica de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei.

Totodata, operatorul de transport si de sistem Transelectrica va putea solicita Autoritatii, la randul ei, sa majoreze trimestrial tarifele de transport al energiei, in cazul in care cresterea anuala a inflatiei depaseste 7% trimestrial.