Provincia Kosovo isi va declara independenta in decembrie, chiar daca negocierile vor esua, a declarat, premierul kosovar Agim Ceku.

"Trebuie sa existe un Kosovo independent inainte de 10 decembrie. Dupa aceasta data va fi vorba de cateva zile, nu de saptamani, nici de luni", a explicat Agim Ceku, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Foreign Office, din Londra.

Oficialul a precizat ca delegatia sa, din care face parte si presedintele provinciei, Fatmir Sejdiu, a primit confirmarea "unui sprijin fara rezerve" din partea Londrei si Pristinei. "Independenta nu poate fi acceptata decat unilaterala. Ceea ce facem noi este sa cautam cat de mult sprijin putem", a adaugat el.

Declaratiile acestuia intervin pe fondul divergentelor dintre Rusia si Statele Unite privind viitorul statut al provinciei. In timp ce Moscova sustine continuarea negocierilor in acest sens, oficialii de la Washington cer mediatorilor internationali sa-si determine pozitia finala pana pe 10 decembrie.

Potrivit declaratiilor ambasadorului american la ONU, Zalmay Khalilzad, amanarea solutionarii problemei Kosovo ar putea agrava serios situatia din aceasta provincie sarba.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, sustine insa ca procesul de cautare a unei solutii de compromis ar trebui sa continue pana cand se va obtine o intelegere intre autoritatile de la Belgrad si liderii albanezilor kosovari.

Negocierile dintre Serbia si Kosovo, mediate de o troica formata din reprezentanti ai Uniunii Europene, Rusiei si Statelor Unite, se vor incheia pe 10 decembrie, data la care secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, urmeaza sa prezinte un raport final pe aceasta tema.