Presedintele american George W. Bush a cerut Congresului sa nu voteze o rezolutie ce declara "genocid" masacrarea armenilor de catre Imperiul Otoman, a anuntat postul BBC. "Aceasta rezolutie nu este raspunsul corect la aceste ucideri in masa istorice", a afirmat liderul de la Casa Alba inainte cu cateva ore de votul Comitetului pentru afaceri externe din Camera Reprezentantilor.

Bush a declarat ca adoptarea rezolutiei ar face "mult rau" relatiilor dintre SUA si Turcia.

Declaratiile presedintelui George W. Bush au venit la doar cateva ore dupa ce Turcia a amenintat Statele Unite cu intreruperea cooperarii militare dintre cele doua tari, daca Washingtonul va recunoaste genocidul impotriva armenilor din 1915.

Intr-o scrisoare trimisa omologului sau american, presedintele turc Abdullah Gul a precizat ca vor aparea "serioase probleme" in relatiile bilaterale daca acel proiect de lege va fi adoptat de Congresul american, noteaza Turkish Daily News.

Gul i-a multumit totusi lui Bush pentru ca s-a opus textului respectiv in fata Camerei Reprezentantilor si Senatului, aflate sub dominatia democratilor.

Proiectul urmeaza sa fie examinat, miercuri, de Comitetul pentru afaceri externe a Camerei Reprezentantilor, putand fi apoi supus votului in sedinta.

Numerosi politicieni americani si-au exprimat temerile ca votarea acestui proiect de lege va antrena represalii turcesti. In joc este pusa cooperarea militara cu Turcia si trupele americane din Irak si Afganistan. O mare parte din proviziile destinate fortelor militare americane trece prin baza aeriana Incirlik din Turcia, tara membra a NATO.

Acest loc strategic utilizat de SUA ar putea fi limitat sau chiar sistat in cazul in care genocidul va fi recunoscut.

Turcia considera ca legea care ar include masacrarea armenilor de catre trupele otomane in categoria "genocid" este o insulta la adresa poporului sau. Presedintele Turciei a spus ca pe langa cooperarea militara, contractele in domeniul apararii si cooperarea in domeniul energiei ar fi de asemenea puse in pericol.

Potrivit Armeniei, masacrul impotriva populatiilor armene s-a soldat cu uciderea a peste 1,5 milion de persoane in perioada 1915-1917.