Cercetatorii din Institutul pentru Tehnica de Calcul (ITC) vor manifesta pe 11 octombrie, la ora 10,30, in Piata Victoriei, intr-un miting de protest impotriva solutiei adoptate de AVAS pentru privatizarea institutului.

Protestatarii considera ca, in licitatia pentru privatizare, AVAS a comis o serie de ilegalitati care pot conduce la vanzarea actiunilor catre o firma care nu are nici o legatura cu domeniul de activitate al institutului.

In acest fel s-au incalcat atat Constitutia Romaniei, cat si H.G. 2193/2004 (care reglementeaza privatizarea institutelor de cercetare), ceea ce va conduce la subminarea activitatii din institut, la neindeplinirea contractelor existente si la diminuarea capacitatii de absorbtie a fondurilor de cercetare din programele nationale si cele europene.

De altfel, procedura adoptata de AVAS pentru privatizarea ITC a starnit deja o energica reactie internationala din partea unor reputate organzatii stiintifice din domeniu.

Desi au vrut sa manifesteze chiar in fata guvernului, decizia Primariei ii trimite pe cercetatorii din ITC pe trotuarul din fata Muzeului « Grigore Antipa ». Ei spera, totusi, ca nu vor cunoaste soarta exponatelor din muzeu si apeleaza la sprijinul pretios al presei pentru o cauza care este a tuturor cercetatorilor din institutele care nu au fost inca privatizate fraudulos.