Ciolos a acceptat inca de joi seara numirea in functia de ministru al Agriculturii, dupa ce Dan Radu Rusanu a refuzat.

Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a demisionat din functie la cererea premierului Tariceanu. Aceasta decizie a fost luata in urma acuzatiilor de trafic de influenta formulate de Parchetul General si a imaginilor difuzate de postul public de televiziune.

In jurul orei 10.00, ministrul Remes a intrat in Palatul Victoria, pentru a avea o discutie cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Cei doi au discutat aproape 30 de minute.

De altfel, seful executivului declarase ca in cazul in care vor aparea elemente suplimentare nu va incerca sa acopere fapte de coruptie, iar ministrul agriculturii nu ar avea decat o singura optiune, si anume sa plece din guvern. Surse liberale, citate de Rompres, sustin ca Remes si-ar fi depus demisia in alb, inca de luni, in urma unei discutii cu premierul Tariceanu.

Totodata, CSM a decis deschiderea unei investigatii legate de scurgerea, de la DNA, a probelor care-l incrimineaza pe Decebal Traian Remes.

Comunicatul Guvernului privind demisia lui Remes

Primul-Ministru Calin Popescu Tariceanu i-a solicitat in aceasta dimineata ministrului agriculturii, Decebal Traian Remes, sa isi prezinte demisia din functie, iar acesta a acceptat.

Primul-Ministru a luat aceasta decizie ca urmare a recentului scandal de presa care il are in centrul atentiei pe ministrul agriculturii considerand ca acesta nu isi mai poate exercita in mod eficient atributiile sale.

Primul-Ministru apreciaza ca, in aceasta perioada, este esentiala functionarea normala a Ministerului Agriculturii pentru concentrarea prioritara pe problemele legate de utilizarea fondurilor europene, orice alta preocupare fiind in detrimentul indeplinirii obiectivelor Romaniei in acest domeniu.

Liberalii au luat in calcul inlocuirea lui Remes cu Dan Radu Rusanu, Dacian Ciolos sau Ilie Bolojan

Comisia Europeana a anuntat ca "nu este interesata de numele ministrului Agriculturii ci de functionarea Ministerului Agriculturii". Potrivit NewsIn, in minister exista "specialisti care stiu foarte bine ce trebuie facut".

Dupa ce Dan Radu Rusanu, dat de cei mai multi liberali drep succesorul lui Remes, a refuzat fotoliul ministerial, liderii PNL au mai avut de ales doar intre secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, si subsecretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Dacian Ciolos.

Acesta din urma, desi nu este membru PNL, a fost preferat in cele din urma din cauza experientei sale in domeniu si in relatiile cu organismele UE. Purtatorul de cuvant al guvernulul, Camelia Spataru, a declarat joi seara ca principalul obiectiv al noului ministru va fi rezolvarea in cel mai scurt timp a intazierilor in domeniu.

Reactii la demisia lui Remes

Intr-o declaratie pentru HotNews.ro, Norica Nicolai a afirmat ca demisia lui Remes este una de onoare. "Salut gestul lui Remes de a demisiona, pentru a nu arunca asupra PNL o umbra de indoiala. Probabil ca, prin jocul mediatic, s-a dorit tocmai ca ministrul agriculturii sa fie confundat cu intregul PNL", a adaugat Norica Nicolai.