Premierul rus Viktor Zubkov a declarat ca, in contul datoriei ucrainene, Gazprom va primi de la RosUkrEnergo (RUE) gaze in valoare de 1,2 miliarde de dolari. Omologul sau de la Kiev, Viktor Ianukvoici, a precizat ca in schimbul sumei, vor fi transferati opt miliarde metri cubi de gaze naturale, informeaza Vedomosti.

La randul sau, ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Boiko, a declarat ca jumatate din aceasta cantitate de gaze va fi vanduta de UkrGazEnergo cu 130 de dolari mia de metri cubi, afirmatie confirmata de Gazprom.

Restul de patru miliarde metri cubi vor pleca la export. Fara a tine cont de transport si depozitare, acest caz trebui vandut cu cel putin 170 de dolari mia de metri cubi, crede analistul Mihail Korcenkin, de la East European Gas Analysis.

Potrivit Vedomosti, Gazprom trebuie sa recupereze tot ce i se cuvine, pana la venirea la putere a noului premier Iulia Timosenko.

Aceasta a amenintat de multe ori ca va inchide RUE, mentioneaza, la randul sau, directorul Fundatiei pentru securitate nationala energetica, Konstantin Simonov.