Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) vor decide, peste o saptamana, daca dosarul „Zambaccian”, in care fostul premier Adrian Nastase si sotia sa, Dana Nastase, sunt acuzati de fapte de coruptie, va fi judecat in continuare sau daca va fi retrimis la DNA, pentru completarea materialului de urmarire.

Decizia a fost luata dupa ce magistratii au luat in discutie efectele deciziei Curtii Constitutionale care a admis, la inceputul lunii iulie, exceptia de neconstitutionalitate invocata de fostul premier. Curtea a explicat ca Adrian Nastase nu poate fi cercetat penal pentru fapte savarsite in timpul mandatului, fara avizul Parlamentului sau al presedintelui Romaniei.

La 22 martie, magistratii ICCJ au suspendat judecarea dosarului ''Zambaccian'' si au trimis dosarul la Curtea Constitutionala, pentru a decide daca urmarirea penala impotriva lui Adrian Nastase a fost sau nu declansata legal.

Avocatii familiei Nastase au solicitat, joi, judecatorilor sa se desesizeze si sa restituie cauza la procuror pentru refacerea urmaririi penale, afirmand ca „toata urmarirea penala este lipsita de nulitate”, deoarece actele efectuate in timpul anchetei au avut la baza legi declarate neconstitutionale.

Adrian Nastase a aratat ca este pus "intr-o situatie penibila" ca urmare a procesului, in care un rol important l-au avut modificarile aduse de fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei.

Potrivit rechizitoriului, sotii Dana si Adrian Nastase au fost trimisi in judecata in noiembrie 2006, pentru complicitate la luare de mita, participatie improprie la folosirea de acte falsificate la autoritatea vamala, respectiv pentru luare de mita, santaj si obtinerea de foloase necuvenite.

Alaturi de sotii Nastase, in dosar au mai fost trimisi in judecata Irina Jianu, fost director al Inspectoratului de Stat in Constructii, si Cristian Mihail Vasile, administratorul societatii Eurografica.

Procurorii il acuza pe Adrian Nastase ca ar fi cumparat, in martie 1998, un teren situat pe strada Zambaccian de la fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru la un pret de 25 de ori mai mic decat valoarea reala a terenului. Pe acest teren s-a construit un imobil cu cateva etaje.

Sotii Nastase sunt acuzati si de faptul ca ar fi introdus ilegal in Romania, in perioada 2002-2004, 12 containere cu bunuri acizitionate din China.