Ministrul roman al Agriculturii a fost nevoit sa demisioneze la doar o zi dupa ce Comisia Europeana a somat Bucurestiul sa-si rezolve problema platilor in agricultura pentru a evita activarea clauzei de salvgardare, noteaza joi agentiile internationale de presa, relatand despre scandalul de la Bucuresti.

Avertismentele europene se suprapun cu scurgeri de informatii incendiare catre presa si cu acuzatii de spaga in natura, reiese din relatarile agentiilor de presa.

Reuters relateaza ca premierul Romaniei a fost cel care l-a demis pe ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes. Sursa cupleaza aceasta cerere de faptul ca, in urma cu numai o zi, Comisia Europeana a somat Romania sa rezolve problemele propriului sistem de plati in agricultura in termen de o luna.

Remes “se afla de cateva zile in centrul unui scandal media dupa ce procurorii au cerut aprobare pentru anchetarea lui sub acuzatia de abuz de putere. Remes dezminte”, scrie Reuters, adaugand ca, de la inceputul acestui an, procurorii romani au cerut autorizare pentru anchetarea mai multor actuali si fosti ministri, inclusiv ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu.

Forbes, preluand agentia Thomson Financial, relateaza ca demisia lui Remes survine dupa difuzarea la televiziune a unor “imagini filmate cu ajutorul camerei ascunse”, despre care procurorii spun ca l-ar arata pe Remes acceptand mita.

Pe de alta parte, Associated Press, preluata de International Herald Tribune, marseaza pe caracterul spectaculos al scandalului ce a dus la demisia lui Remes. Agentia aminteste in ce consta mita pe care, potrivit procurorilor, ar fi primit-o Remes - 15.000 de euro si promisiunea unor bunuri in valoare de 455 euro, inclusiv carnati de casa si 100 de litri de palinca.

AP aminteste, de asemenea, ca Romania se afla in prezent sub presiunea UE, la care a aderat la 1 ianuarie a.c., sa rezolve cazuri de inalta coruptie.

Si AFP relateaza despre demisia ministrului Remes la doar o zi dupa ce postul public de televiziune a difuzat inregistrari realizate cu ajutorul camerei ascunse, in care membrul guvernului ar primi spaga. Agentia subliniaza ca difuzarea acestor imagini s-a petrecut in aceeasi zi cu avertismentul Comisiei Europene.

Tot AFP scrie ca este vorba despre cel de-al treilea ministru al guvernului liberal care este investigat de procurori, dupa ministrul Justitiei Tudor Chiuariu si cel al Muncii, Paul Pacuraru.

Agentia noteaza ca cererea parcheului privind anchetarea lui Remes a intervenit dupa suspendarea, printr-o ordonanta guvernamentala, a unei comisiei speciale a Presedintiei cu rol-cheie in aprobarea unor astfel de investigatii.