Deputatii francezi au aprobat, la propunerea opozitiei socialiste, infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta pentru elucidarea circumstantelor in care au fost eliberate, in iulie, infirmierele bulgare detinute in Libia, a anuntat AFP.

Cinci infirmiere bulgare si un medic palestinian au fost condamnati la moarte in Libia sub acuzatia ca au infectat cu virusul HIV sute de copii. Pedeapsa capitala a fost comutata in vara la inchisoare pe viata, iar dupa doar o zi, la 24 iulie, cadrele medicale au fost eliberate.

Potrivit presei internationale, sotia presedintelui francez s-a implicat in eliberarea asistentelor, iar liderul de la Elysee, Nicolas Sarkozy, s-a deplasat la Tripoli pentru o intalnire cu liderul libian Mohammar Kadhafi.

Politicienii socialisti din Franta au cerut infiintarea unei comisii care sa ancheteze acordurile incheiate de Paris si Tripoli pentru facilitarea solutionarii cazului.

Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a dat asigurari joi ca acordurile semnate in iulie cu Libia nu includ nicio clauza de asistenta militara in caz de agresiune.