Ce e mic, negru si bate la usa? Pentru cei care nu-si mai amintesc de bancurile epocii de aur voi spune ca raspunsul la aceasta intrebare era: viitorul. Involuntar mi-am amintit de aceasta previziune sumbra cu prilejul difuzarii la Jurnalul TVR a imaginilor in care doi fosti ministri ai agriculturii, Traian Remes si Ioan Avram Muresan, erau prezentati intr-o ipostaza dubioasa.

Prima consecinta - inevitabila de altfel - a scandalului a fost inregistrata deja prin demisia domnului Remes. Daca analizam atent atitudinea premierului din zilele precedente, vom intelege ca nici el nu avea prea mari sperante ca ministrul agriculturii mai putea fi salvat. Capul sau fusese probabil retezat inainte de anuntul public al demisiei.

Intrebarea care se pune acum este insa ce se va intampla in momentele urmatoare? Este greu de crezut ca liberalii nu vor incerca sa contraatace si sa rascumpere cumva sacrificiul pe care au fost nevoiti sa-l faca.

Normal ar fi, daca ne luam dupa declaratiile justitiare din campania electorala, sa asistam la preluarea stindardului luptei anticoruptie, la o eliminare din guvern a celor suspecti sau care strica imaginea partidului Bratienilor si la incurajarea publica a organelor de ancheta in cazurile de coruptie.

Macar de dragul campaniei electorale care incepe in mai putin de doua saptamani pentru alegerile europarlamentare ar trebui ca mesajul celor aflati la putere sa fie unul curajos si justitiar. In acest fel, guvernul si-ar putea pastra legitimitatea morala.

Din pacate, primele semnale nu prevestesc nimic bun. Politicienii vizati de anchetele DNA se grabesc sa arunce cu pietre in Daniel Morar cerandu-i capul, desi nimic nu dovedeste ca DNA este sursa imaginilor cu cei doi fosti demnitari. Normal ar fi ca, inainte de a pune la zid DNA, sa se efectueze o cercetare pentru a stabili eventualele raspunderi si vinovatii.

Avem insa motive sa ne asteptam ca o astfel de ancheta sa se termine abia dupa ce guvernul va lua o serie de masuri punitive. Ministrul de justitie, cel care, in dispretul legii, dadea in fata camerelor informatii din anchetele aflate in curs si anunta persoanele aflate sub supraveghere ca le sunt ascultate telefoanele, a decis deja, fara o cercetare prealabila, ca procurorii DNA sunt vinovati.

De fapt, el decisese acest lucru cu mult inainte de izbucnirea actualului scandal, adica imediat dupa ce el insusi a intrat in vizorul procurorilor DNA. Toata aceasta graba de a-i incrimina pe Daniel Morar si colaboratorii sai alimenteaza suspiciunile ca politicienii care fac obiectul anchetelor anticoruptie cauta un prilej de a scapa de procurorii incomozi.

Daca guvernul doreste cu adevarat sa lase justitia sa-si faca datoria, libera de orice presiune politica, atunci trebuie sa astepte cu stoicism verdictul instantei in cazul Remes-Muresan, fara a lua nicio masura de intimidare a magistratilor.

Pana la acest verdict insa, publicul a putut afla ceva la fel de important, si anume cum se comporta si cum vorbesc demnitari cu greutate ai guvernelor prezente si viitoare si, mai ales, explicatia oferita de Ioan Muresan pentru decizia guvernului de a modifica Legea raspunderii ministeriale: ca sa nu existe o comisie in fata careia sa fie chemati ministri.

Daca asa stau lucrurile, atunci avem dreptate sa ne intrebam daca guvernul va sta cu mainile in san si nu va mai incerca inca o manevra de anihilare a anchetelor.

Imediat dupa difuzarea imaginilor TVR, au aparut o serie de zvonuri privind intentia guvernantilor de a reorganiza directiile din cadrul Parchetului General care se ocupa de combaterea criminalitatii organizate si combaterea coruptiei in cadrul unui singur organism, condus eventual de un personaj „sigur”.

Chiar daca, din punct de vedere legal si procedural, aceasta intentie nu este usor de realizat, atat faptul ca ideea a fost pusa in circulatie, cat si tonul amenintator al dezbaterilor purtate la televiziunile de stiri ne indeamna sa ne temem de represalii la adresa tuturor celor implicati in scandalul Remes-Muresan.

Poate ca, pe termen lung, lucrurile se vor limpezi; se va face dreptate; coruptii vor fi pedepsiti si cei nevinovati exonerati; poate ca viitorul indepartat nu e chiar atat de negru. Poate. Deocamdata insa, semnele vremii nu sunt bune. Va fi rau, inainte sa fie bine.