Presiunile politice, interesul public, salturile tehnologice, reactiile adesea pripite la nivel de management sau de reporter, goana dupa senzational, razboiul pentru audienta - toate se regasesc in povestea ce a explodat pe postul care in 1989 transmitea “Revolutia in direct” si care a atins apogeul pe Internet.

Difuzarea partii a doua a inregistrarilor cu Remes-Muresan, prin mediul online, demonstreaza ca informatia devine imposibil de cenzurat.

Povestea inregistrarilor, soldata cu demisia unui ministru, cu perturbarea mediatica a unei anchete de coruptie si cu un scandal de proportii in jurul televiziunii publice, rescrie in mai putin de 48 de ore intreaga istorie a mass-media din Romania din 1989 incoace.

Vezi imaginile care nu au aparut la TVR si transcrierea pasajelor principale

Citeste in articol:

• Bloggerii au fost primii care au preluat filmele, citand HotNews.ro

• Vineri dupa-amiaza, Departamentul de Stiri al TVR astepta inca o pozitie din partea presedintelui-director general al SRTv privind posibilitatea de difuzare a fragmentelor postate mai intai pe Internet

• Cititorii HotNews.ro isi spun punctul de vedere asupra felului cum inregistrarile ajung la public

Miercuri, 10 octombrie, ora 19.00: Momentul-zero

Postul public de televiziune difuzeaza o prima runda de inregistrari audio si video, posibile probe intr-o ancheta de coruptie, realizate in timpul unui filaj al ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes.

In acele imagini, ministrul pare sa ia de la fostul ministru Ioan Avram Muresan un plic in care procurorii suspecteaza ca s-ar fi aflat 15.000 de euro, presupusa mita de la omul de afaceri Gheorghe Ciorba.

Imaginile sunt preluate imediat de toate posturile de televiziune si, in scurt timp, pe paginile de Internet, preluate adesea de pe YouTube. Ziarele de joi aveau sa dezbata la randul lor, pe larg, implicatiile imaginilor difuzate de TVR.

Inca de miercuri seara, intreaga presa pare de acord cu un singur lucru: daca am fi avut imaginile, le-am fi difuzat.

Dar, pentru ca ele au fost difuzate de TVR, numerosi jurnalisti, comentatori, analisti, dar si multi oameni politici, mai ales din tabara guvernamentala, ataca postul de televiziune, punand problema legalitatii deciziei de a difuza filmul si ridicand semne de intrebare privind caracterul acestuia de informatie de interes public.

Joi, 11 octombrie: demisie si scandal

Ministrul Remes isi da demisia, in cursul diminetii.

Pe forumurile de Internet si in paginile ziarelor dezbaterea se concentreaza pe relevanta imaginilor prezentate de TVR si pe dreptul cetatenilor de a judeca personal in ce masura personajele prezentate in “film” sunt sau nu vinovate.

Pe posturile de televiziune, spectacolul stirilor intreapta dezbaterea spre alte unghiuri de abordare.

Mai precis cum a obtinut postul public de televiziune probe audio-video dintr-un dosar de coruptie, cine este “vinovat” de scurgeri - DNA, Presedintia, diverse factiuni din interiorul partidelor, ONG-uri sau altcineva? - care sunt interesele politice din spatele difuzarii filmelor si daca, difuzandu-le, jurnalistii au facut jocul cuiva.

Cu siguranta, cineva a avut interesul ca acest film sa fie facut public, dar, la cald, nedifuzarea lui ar fi echivalat cu cenzura.

Stirile zilei: CSM anunta o ancheta asupra modului cum au ajuns la TVR respectivele inregistrari; CNA spune ca TVR nu a incalcat prevederile codului audiovizual, dar sesizeaza procurorul-general in legatura cu aceste scurgeri; nu in ultimul rand, presedintele-director general al SRTv, Alexandru Sassu, afirma ca imaginile cu Remes si Muresan nu ar fi trebuit difuzate.

Acuzatii de cenzura la postul public

Mesajul ajunge in aceeasi forma si la presa, si la angajatii televiziunii publice, inclusiv la directorul Departamentului Stiri, Rodica Culcer. Inclusiv prin declaratii pentru HotNews.ro, aceasta reclama cenzura. TVR, care in cursul zilei anuntase ca urma sa difuzeze o a doua runda de inregistrari in jurnalul de seara, renunta la a mai difuza acele imagini.

Conducerea SRTv lasa de inteles, inclusiv printr-un comunicat remis HotNews.ro, ca nu este vorba despre o cenzura, avand in vedere ca in luarea de pozitie a lui Alexandru Sassu acesta nu solicita nimic, ci doar ridica problema ca “a continua difuzarea unor materiale similare cu cel contestat, pana la lamurirea tuturor suspiciunilor si chestiunilor de ordin legal si deontologic, nu este corecta, legala si oportuna”.

“Nu exista nici un alt document in afara comunicatului pe care l-am dat astazi presei si care a fost transmis sub forma de adresa si Directiei Stiri", se arata in comunicatul adresat HotNews.ro.

Vineri, 12 octombrie, la pranz, Rodica Culcer avea sa afirme, pentru HotNews.ro, ca mesajul directorului-general Sassu nu putea fi interpretat altfel decat ca o forma de cenzura.

“daca spui ca a continua difuzarea... nu este corecta, legala si oportunia, inseamna ca eu comit ceva care nu nu este corect, legal si oportun”, a explicat Rodica Culcer, pentru HotNews.ro, modul cum a citit mesajul directorului.

“Dumneavoastra ce faceti daca seful va comunica asa ceva?”, s-a intrebat ea, precizand ca, pentru difuzarea pe post a restului de inregistrari, i-a solicitat lui Alexandru Sassu “sa-mi comunice in scris, sa-si asume, domnule, o atitudine” in acest sens.

Vineri, 12 octombrie: Internetul sparge gheata

In cursul noptii de joi spre vineri, imaginile care nu fusesera difuzate pe TVR apar pe pagina de Internet DailyMotion.com. HotNews.ro este primul care preia imaginile si le posteaza insotite de o transcriere a convorbirilor, la primele ore ale diminetii. Cenzura, existenta sau nu, de la postul public de televiziune se evapora cand vine vorba despre Internet.

Daca, miercuri, prima reactie la transmisia TVR au avut-o celelalte posturi de televiziune, vineri valul de preluari incepe pe Internet, pe bloguri si pe paginile online ale altor canale media, urmate cateva ore mai tarziu de televiziuni.

• Blogurile Piticul.ro si Sutu.ro sunt printre primele care preiau imaginile, precizand ca au aflat de ele de la HotNews.ro.

• Informatia este preluata, fara imagini, si de Scarlatescu.ro, care spune: “Dupa ce TVR ‘a ales’ aseara sa nu difuzeze a doua parte a materialelor compromitatoare la adresa fostului ministru Remes, Internetul a demonstrat cat de greu e de realizat cenzura in ziua de azi (...) E bine sa stii ca nu doar cei mari au toate sforile...”.

• Urmatorii care difuzeaza imaginile sunt televiziunile de stiri Realitatea TV si Antena 3, a doua citand HotNews.ro.

• Ziare precum EvZ, Cotidianul, Gandul preiau la randul lor inregistrarile, cateva ore mai tarziu, pe propriile pagini de Internet, atribuind ca sursa DailyMotion.com. La fel fac si principalele agentii de stiri, pe paginile lor de Internet.

• Pana la orele amiezii, filmele postate in cursul noptii pe DailyMotion.com aveau, cumulat, peste 50.000 de vizualizari doar pe site-ul gazda.

Ce cred cititorii HotNews.ro despre evenimentele din ultimele zile

OMG: “OMG, ce face internetul din cenzura...”

Catelu: “Ca sa poata slabiceanu cenzura informatia in rromania i-ar trebui un control asupra societatii precum vedem la Kim Jong Il in DPRK . Da' n-are.”

Aph: “Bun, se pare ca acesta va fi de-acum traseul: dovezile vor "scapa" pe Internet si agentiile vor primi notificare. Oare se va incerca acum desfiintarea Internet-ului? :-)))”

Vasile: “Actiunile dna au preluat metodele secu, dar nu au si 'rezultatele' ei; nu s-a realizat flagrantul cu agentul dna ciorba tocmai in scopul santajarii si al loviturilor de imagine. Cu alte cuvinte, justitia ii va scapa pe cei doi (popandaii care tot timpul se vaita pe aici, bocesc si isi revarsa frustrarile , vor ramane loseri ca de obicei).

OTVR a lansat tele'justitia' in direct. Interesele politice ale dna nu au nimic in comun cu dreptatea. Dusmanii securitatii si ai fsn-ului au ramas aceeiasi.”

Raul: “Noroc cu internetul! Din pacate legislatia facuta pentru hoti ii va proteja pe acesti spagari chiar si in fata unor dovezi atat de solide.”

Leonard: “Daca cei de la Hotnews nu sint slugile PD, cum a ajuns filmul la ei?”

Freddye: “De ce se fac anchete,dezvaluiri numai despre cei din PNL, PSD, PNTCD?? In guvernul Tariceanu nu au fost si membri PD??? Si inversand logica si acceptand ca PD este trimisul lui D-zeu pe pamant, de ce s-au mai aliat cu PNL, daca stiau ca astia sant hoti nu cumva ca sa fure mai abitir, sub umbrela protectoare a scandalurilor orchestrate de primul om al tarii”

Rralex: “Voi nu intelegeti nimic din tot ce se intampla, va lasati prostiti de un populist ieftin. In primul rand, acele filme NU sunt dovezi in instanta iar in al 2-lea rand, o data declasificate nici macar nu mai pot fi atasata dosarului. Este clar ca DNA e o arma politica si este clar ca unii ministri PNL fura dar nu sunt departe singurii si nici pe departe primii.

Credeti ca PD e curat? Daca e asa, sunteti prosti! Metodele prin care PD face politica sunt printre cele mai murdare. Va bucurati la nimic. Va asigur ca acest caz nu va ajunge nicaeri in instanta. LIPSA DE PROBE ESTE EVIDENTA”

Alin: “Felicitari TVR! Aceste secvente nu sunt doar de interes public, sunt de un imens interes public intr-o tara in care se vorbeste de coruptie dar nimeni nu stie cine sunt coruptii. Evident ca distinsii domni Remes si Muresan o sa-si apere sansele in proces, daca aceste procese vor fi deblocate de colegul de partid Tariceanu.

Felicitari si celor care au sarit sa acuze TVR pentru ca au lasat cetatenii sa vada cu ce se ocupa o parte din actualii si fostii demnitari pentru ca acum stim si noi interesul cui il apara din pozitiile in care se afla platite din bani publici.”

Traian: “Singurul mijloc de a comunica din presa ce nu poate fi controlat de politica romaneasca este Internetul. Sasu,TVR dar si celelate televiziuni/ziare controlate de politicieni si afaceristi se vor apleca tot mai mult sub apasarea Internetului.”

Eu: “De unde aveti filmul? De la Freedom House? Nu-i asa? Nu ca m-ar mira! Rusine!”

Stefan V: “In cazul "partidului stat" ( Ceausescu-PCR, Iliescu-PSD, sau, posibil, Basescu-PD), nici cand sa fie acuzati ministrii. Partea buna a certurilor actuale este ca se vaneaza unii pe altii si se fura mai putin.”

Nookie: “e plin web-ul de filmari cu remes luand spaga. oricum cad la parnaie numai prostii astia pentru 20,000 de euro. nu pica aia care fura milioane."

Nedumeritu’: “Acolo se pare ca a fost dat un plic.

Poate erau 15.000 euro, poate era o poza de la botez, telefonul unei fete vesele, sau poate erau 100.000 de euro? De unde apare asa de evident ca erau euro, si mai ales 15.000? pt ca a zis cineva? exista dovezi? cine a dovedit? Niciodata nu mi-a fost foarte simpatic Dl Remes, dar daca a gresit are dreptul la o judecata onesta.

Daca sar eu acum si zic ca de fapt erau 100.000 euro, o sa se inflameze unii si mai tare! Au vreun motiv?”

Gica: “Propun publicarea pe internet a tuturor materialelor. (nu neaparat pe siteul tvr.ro dar pe orice alt site care nu este administrat de "baietasii" sus pusi)”

alexander the great: “Pentru prima data, dupa Revolutie,nu-mi pare rau de banii luati cu japca de Televiziunea Romana-abonament.!!!!”

ciu: Cica se face o comisie mixta guvrnamentala cu Japonia. Acestia se pare ca vor fi viitorii titulari: 1. Nimika Nuymoka 2. Yaspaga Shidute 3. Wreypostu Daybanu 4. Undeypliku Katesparg 5. Skimbaley Inparay 6. Winoakuma Kosuma 7. Furatzara Kutotu 8. Bagabany Labayatu 9. Totkumita Madeskurk 10. Nufurytu Furyo 11.Latrukata Wikushpaga 12. Yopapnumay Kiolanu 13. Bagalaba Panlakoty 14. Opriwatizashi Shipasta

o voce: "''- Sunteti din Romania??

-Da

- Am si eu o intrebare

- Va rog

Ce e aceea palinka??

-???????!!!!! o bautura, care .....'

- Gracias''

Politistul de frontiera se intoarce si spune colegului de la ghiseul alaturat:

''- Ti-am spus eu ca palinka trebuie sa fie ceva special, tocmai am intrebat un roman''....

Mi s-a intamplat acum o ora intr-un aeroprt international... Daca ieri era o ''poveste'' doar de noi stiuta, acum.... Multumesc Dle Sassu, ma faceti inca o data sa fiu mandru ca sunt roman"