Revista americana "Entertainment Weekly" a nominalizat 30 de actrite ale anilor ’60 intr-un top al celor mai fierbinti femei ale acelor vremuri. Dintre acestea, va prezentam zece celebritati care si-au trait sau si-au inceput atunci perioada de glorie.

BRIGITTE BARDOT

Inainte de a incepe sa militeze pentru apararea drepturilor animalelor, actrita franceza a devenit celebra cu filmul "Si Dumnezeu... a creat femeia" (1956), pentru ca in urmatorul deceniu sa colaboreze cu cei mai in voga regizori, precum Louis Malle ("Viata privata") si Jean-Luc Godard ("Dispretul"). Este perioada in care devine un pop icon si un model glamour vinat de paparazzi.

CATHERINE DENEUVE

In anii ’60, una dintre cele mai stilate actrite din Hexagon joaca doua dintre rolurile sale epocale: prostituata de ocazie din "Belle de Jour" (Louis Bunuel), respectiv tinara reprimata sexual din "Repulsie" (Roman Polanski).

JANE FONDA

Feminista convinsa, in anii ’60, actrita americana nu avea nici o problema sa treaca de la filmul SF erotic ("Barbarella") la comedia western ("Cat Ballou"). Iubitoare a baletului, a devenit promotoarea cea mai cunoscuta a aerobicului, dupa ce si-a fracturat piciorul la filmari.

ELIZABETH TAYLOR

In 1963, vedeta cu ochi irezistibili era cel mai bine platita actrita de la Hollywood, cu un milion de dolari primiti pentru megaproductia "Cleopatra", unde de altfel il intilneste pe viitorul ei sot, Richard Burton.

AUDREY HEPBURNM

Crescuta in Olanda, Hepburn ar fi trebuit sa devina balerina, dar ajunge pe Broadway la inceputul anilor ’50, iar apoi cucereste cinefilii cu filme precum "My Fair Lady" si "Breakfast at Tiffany’s" (1961). Ultimul film cistiga Oscarul, o contributie hotaritoare avind-o Hepburn, al carei rol ar fi trebuit sa fie jucat de Marilyn Monroe.

JULIE CHRISTIE

Educata in religia anglicana, dar exmatriculata de la scoala de maici, actrita britanica ia Oscarul pentru rolul din "Darling" (1965), unde interpreteaza un model lipsit de moralitate care joaca barbatii pe degete de dragul carierei.

RAQUEL WELCH

Vedeta americana devine celebra, printre altele, in "One Million Years BC" ("Aventuri in preistorie", 1966), unde se bucura de recuzita omului cavernelor si de dialoguri reduse la minimum, dar si in SF-ul "Fantastic Voyage", unde se imbarca pe un submarin in miniatura care calatoreste in interiorul corpului uman.

NATALIE WOOD

Nascuta intr-o familie de rusi emigranti, actrita se lanseaza in actorie inca din copilarie. Faima vine o data cu drama iubirii interzise din pelicula lui Elia Kazan, "Splendoare in iarba" (1961).

SOPHIA LOREN

Sex-simbolul italian isi incepe cariera la Hollywood la sfirsitul anilor ’50, dar faima si contractele cele mai banoase vin in anii ’60, cind joaca sub regia unor Vittorio De Sica, Marcello Mastroianni sau Charlie Chaplin. Cele mai stralucitoare aparitii din anii ’60 le are in "Scandal la nivel inalt", "Madame de Sans-Gene" sau in "Reprezentatie indecenta".

de Victor Popescu

integral in Cotidianul