Neimplicarea autoritatilor si exagerarile presei din Peninsula fac ca, astazi, sa aiba loc la Roma un protest fata de violenta romanilor.

Italienii sunt chemati astazi sa protesteze in strada fata de violentele savarsite de romani, de catre liderul partidului de dreapta Alianta Nationala, Gianni Alemanno. Apelul vine dupa decesul de saptamana trecuta al unui biciclist care fusese atacat de doi romani, in urma cu aproape doua luni.

Autoritatile romane s-au aratat ingrijorate fata de situatia din Italia. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a spus, la sedinta de guvern de miercuri, ca nu se realizeaza o distinctie intre muncitorii cinstiti si infractori. El le-a cerut ministrului de interne, Cristian David, si celui de externe, Adrian Cioroianu, sa gaseasca solutii rapide pentru rezolvarea situatiei din Italia.

Nu se fac delimitari

Comunitatea romaneasca din Italia isi asuma prea rar vreo vina atunci cand vine vorba despre cauzele „asupririi” din ultima vreme. Organizatiile romanilor fac manifestatii in care revendica drepturi si agita pancarte in care arata ca romanii sunt pentru dialog cu autoritatile italiene. Ies insa in fata aparand numele tuturor conationalilor, detasandu-se prea rar de delincventi.

In lipsa unor idei clare de rezolvare a problemelor, functioneaza un instinct de autoaparare foarte agresiv. In loc sa raspunda cu solutii acuzatiilor legate de infractionalitatea ridicata, ii imping in fata pe romanii muncitori asupriti de angajatorii italieni.

In opinia lui Eugen Terteleac, presedintele Asociatiei Romanilor din Italia, vinovati pentru criza din Italia ar fi reprezentantii institutiilor italiene, cei care si-au gasit o tema populista. Apoi o mare parte a presei italiene - care ar avea astfel subiecte pentru articole.

O parte din culpa este aruncata si asupra autoritatilor romane, care nu ar fi indeajuns de preocupate de imaginea stranierilor.

„Infractorii” devin „imigrantii”

Candidat la sefia Partidului Democrat, primarul Veltroni a confiscat subiectul infractorilor romani. A facut-o insa bazandu-se pe cifrele furnizate de Ministerul de Interne italian, iar acestea arata intr-adevar ingrijorator: 75a dintre infractorii proveniti din randul imigrantilor ar fi de origine romana.

Daca poate fi gasita vreo vina aici, ea se leaga de impingerea discursului spre romani, in general.

Pasul in aceasta directie a fost deja facut, se pare: discursul lui Veltroni a alunecat, la un congres al Partidului Democrat, de la „infractorii romani” la „imigrantii romani”, care nu mai pot fi acceptati - spune el - „fara nicio norma”. Primarul, politician de stanga, a vorbit despre afluxul masiv de romani.

„Foarte multi dintre acestia s-au facut raspunzatori de comiterea unor infractiuni”, a declarat el.

Cantarul presei, defect

Vina presei italiene este aceea de a nu cantari cu aceeasi unitate de masura faptele romanilor cu actele violente ale italienilor indreptate impotriva romanilor. O romanca aruncata in fata metroului nu e acelasi lucru cu o italianca impunsa de o umbrela, tot la metrou, dupa cum observa Sorin Cehan, directorul „Gazetei Romanesti” din Italia.

Daca mediatizarea cazului „Vanessa Russo” a starnit mania italienilor, dezinteresul fata de cel al romancei creeaza furia romanilor.

Pentru presa, infractionalitatea din randul romanilor este, dincolo de vreun interes politic, o paine de mancat. Nu relatarile despre infractiunile savarsite de romani sunt cele care schimba in general perceptia italienilor de rand despre reprezentantii acestei comunitati, nu ele provoaca frica.

Sentimentul se naste din contactul direct cu acei romani despre care se scrie si din vina adunata a celor care uita asta.

integral in EvZ