Dupa cum transmite Radio Romania Actualitati, doar reprezentantii de la Bucuresti ar fi ajuns la destinatie, delegatilor din Bacau, Navodari si Targu Mures interzicandu-li-se accesul.

Potrivit legislatiei in vigoare, cetatenii Uniunii Europene nu au nevoie de viza pentru intrarea in Republica Moldova. De asemenea, intre Bucuresti si Chisinau exista un acord bilateral conform caruia cetatenilor romani li se cere doar pasaportul.

Oficialitatile moldovene nu au oferit nicio explicatie

Primarul general al Chisinaului, Dorin Chirtoaca - cel care a lansat invitatiile pentru oficialitatile romane - a precizat ca a incercat fara succes sa-l contacteze pe premierul Vasile Tarlev pentru lamuriri suplimentare. El si-a exprimat nedumerirea fata de aceasta situatie, precizand ca oricare ar fi motivele invocate de autoritati pentru blocarea invitatilor din Romania, acestea sunt ilegale.

Viceprimarul orasului Chisinau, Lucia Culev, a declarat ca ar putea fi o vorba despre o incercare de impiedicare a sarbatorii orasului.

"Este creata o coalitie anticomunista si, ca un raspuns, ca o revansa la aceasta noua forta, probabil ca puterea de la Chisinau incearca sa ne impiedice sa facem sarbatoarea orasului"- a adaugat Culev, citata de corespondentul postului public de radio.

Pana in prezent, autoritatile din Republica Moldova nu au dat nicio explicatie oficiala in acest sens.

Declaratiile celor intorsi de la granita

Viceprimarul orasului Bacau, Costantin Scripat, a declarat ca vamesii moldoveni de la punctul de frontiera Leuseni s-au uitat la documente si le-au spus ca este mai bine sa plece inapoi in Romania.

El a adaugat ca au fost preluati de catre politistii moldoveni, iar dupa prezentarea pasapoartelor si a procurii de reprezentare pe care o are de la primarul municipiului Bacau, a fost intors pe motiv ca nu era trecut pe invitatia oficiala.

Primarul orasului Pitesti, Tudor Pendiuc - si el invitat la Chisinau, a declarat ca este vorba despre o problema politica si nu s-a dorit sa participe si invitatii din Romania la aceste manifestari.

Agentia Rador aminteste ca incidentul are loc la putin timp dupa ce Romania a acceptat ca acordul de facilitare a vizelor intre Uniunea Europeana si Republica Moldova sa fie redactat si in limba moldoveneasca. Potrivit reprezentantei Romaniei la Bruxelles, Bucurestiul a fost de acord cu acest lucru numai in semn de sprijin pentru apropierea Chisinaului de UE.

Aceasta nu inseamna, a adaugat sursa, recunoasterea denumirii de limba moldoveneasca si nici nu poate fi considerata un precedent pentru folosirea pe viitor a acesteia in documentele institutiilor europene.