Toti bugetarii sint, in prezent, exclusi de la aplicarea Contractului Colectiv de Munca la nivel national, care prevede ca salariul minim este de 660 de lei pentru toti angajatii incadrati cu studii medii si de 880 de lei pentru toti cei incadrati cu studii superioare.

La bugetari, salariul minim a ramas 390 de lei, motiv pentru care ei au obtinut deja o hotarire favorabila din partea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, care nu era insa aplicabila fara o hotarire a instantei. De aceea, sindicalistii au anuntat ca vor deschide procese contra statului.

„Profesorii din Dolj au deschis recent procese in instanta, prin care solicitau recalcularea salariilor, iar ieri (n.r. - vineri) au primit o hotarire favorabila si definitiva“, a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint, Aurel Cornea.

Astfel, Ministerul Educatiei trebuie sa plateasca diferentele salariale incepind cu 1 ianuarie 2007 si pina in octombrie.

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, spune ca nu are ce sa comenteze „atita timp cit este vorba despre o hotarire a instantei“. „Nu am altceva de facut decit sa pun in aplicare sentinta“, spune Adomnitei. „Despre schimbarea grilei de salarizare a profesorilor se va discuta o data cu iesirea noului pachet legislativ.

Discutiile vor incepe conform actualei grile“, sustine ministrul Educatiei. Daca ceea ce spune ministrul este corect, profesorii din Dolj vor lua salarii mai mari decit ceilalti profesori din restul tarii.

Integral in Cotidianul