La ceremonia de investire, presedintele Traian Basescu a declarat ca, in ceea ce priveste situatia din agricultura, "trebuie sa pornim de la premise realiste. Iar acestea arata ca nu veti putea realiza in 30 de zile ceea ce nu s-a facut intr-un an".

Seful statului a mai precizat ca este constient ca Ciolos nu va putea face APIA in totalitate functionala pana pe 9 noiembrie, data la care expira ragazul acordat de Comisia Europeana. "Ceea ce va cer este ca sub mandatul dumneavoastra sa se inregistreze progrese", a declarat Basescu.

Ceremonia de investire a avut loc in mai putin de 10 minute, fara nicio urma din fastul obisnuit pana in urma cu doi ani. Fara pahare de sampanie si fara discutii protocolare. Premierul Calin Popescu Tariceanu, desi prezent la ceremonie, nu a primit nici macar o privire din partea sefului statului.

Ba mai mult, la inceputul discursului, Basescu i-a spus lui Ciolos: "Domnule ministru, ca de obicei la aceste ceremonii, vorbeste unul singur, dumneavoastra o veti face dupa ce iesiti de aici, ca de altfel si guvernul".

Dupa ce si-a terminat discursul, Basescu a salutat si a parasit incaperea cu spatele la membrii guvernului. In momentul imediat urmator, premierul s-a intors pe calcaie si a iesit pe una dintre usile laterale, lasandu-i pe colegii sai din guvern sa-l felicite pe Ciolos.

Ciolos, specialist si in agricultura si in relatiile cu UE

Dacian Ciolos are 37 de ani si este doctorand in economia dezvoltarii agricole, agroalimentare si rurale la Ecole Nationale Superieure Agronomique din Montpellier. Lucreaza in Ministerul Agriculturii din 2005, fiind consilier al ministrului Gheorghe Flutur, iar din mai 2005 - subsecretar de stat.

A terminat Facultatea de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj in 1994, dupa care a efectuat doua specializari la Ecole Nationale Superieure Agronomique din Montpellier.

Potrivit CV-ului de pe site-ul Ministerului Ariculturii, pana la sfarsitul anului 2001 a lucrat in diferite organisme din Franta si la Comisia Europeana. In perioada 2002-2003 a lucrat pentru Delegatia Comisiei Europene in Romania, tot pe probleme de agricultura si dezvoltare rurala.

El a fost nominalizat pentru functia de ministru, in 12 octombrie, de catre premierul Calin Popescu Tariceanu. Dupa cateva ore, presedintele Basescu a semnat decretul de numire a lui Ciolos in functia de ministru, dar, la cererea guvernului, ceremonia de investire a fost amanata pana luni.

Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a demisionat din functie, in 11 octombrie, la cererea premierului Tariceanu, in urma acuzatiilor de trafic de influenta formulate de Parchetul General si a imaginilor difuzate de postul public de televiziune.