Premierul israelian Ehud Olmert se afla din nou in atentia justitiei, dupa ce procurorul general a ordonat demararea unei "anchete penale" impotriva acestuia, sub acuzatia de trafic de influenta intr-un scandal financiar.

Decizia a fost luata in urma suspiciunilor ca Olmert ar fi favorizat investitori si ar fi numit in functii aliati politici, in perioada in care a detinut functia de ministru al Industriei si Comertului, se precizeaza intr-un comunicat al ministerului Justitiei, citat de AFP.

Cabinetul premierului de la Tel Aviv a calificat aceasta ancheta drept inutila, precizand ca Olmert este nevinovat, iar cercetarile vor ramane fara niciun rezultat.

Decizia judecatoreasca se refera la fapte comise de Olmert in perioada 2005-2006 si nu presupune legal o demisie a premierului, insa il fragilizeaza din punct de vedere politic.

Saptamana trecuta, seful Executivului israelian a fost interogat intr-un alt scandal financiar care dateaza din 2005. Olmert, ministru de finante in acea perioada, a participat la privatizarea bancii Leumi, a doua banca comerciala din Israel. El este suspectat ca a modificat caietul de sarcini astfel incat sa castige un apropiat de-al sau, care nu s-a mai prezentat la licitatie.

De-a lungul carierei sale, politicianul in varsta de 62 de ani, a fost banuit de mai multe ori de implicare in afaceri ilegale, insa nu a fost niciodata condamnat. Acuzatiile, pe care premierul le considera neintemeiate, ridica semne de intrebare in legatura cu viitorul sau politic chiar in timpul negocierilor de pace cu palestinienii.