Presedintele Traian Basescu sustine ca la indemina este aprobarea legii de catre parlament prin procedura obisnuita sau asumarea raspunderii Guvernului. Cit despre varianta ordonantei de urgenta, seful statului atrage atentia ca “ aceasta ar fi o solutie nesatisfacatoare”, tema schimbarii modului de scrutin fiind mult prea importanta

“ In situatia in care nu voi primi legea la promulgare pina in data de 22 octombrie 2007, va trebui sa imi respect angajamentele publice si sa emit decretul de organizare a unui refendum pe tema votului uninominal, in baza articolului 90 din Constitutie.

Sper, domnule presedinte, sa gasim impreuna o solutie care sa corespunda asteptarii publice de reformare a clasei politice”, precizeaza Traian Basescu.

In aceste conditii, parlamentul mai are la dispozitie doar o saptamina pentru adoptarea proiectului de lege, blocat la Comisia de Cod Electoral.

Dupa ce initial partidele ajunsesera la o intelegere asupra formulei de vot uninominal avansate de Asociatia Pro Democratia, ulterior PSD si-a schimbat pozitia, sustinind votul uninominal in doua tururi de scrutin, iar UDMR si-a conditionat votul de legiferarea unei comisii care sa negocieze harta electorala.

PNL nu a exclus varianta emiterii unei ordonante de urgenta prin care votul uninomimal sa fie introdus incepind din 2012, iar premierul Calin Popescu Tariceanu a vorbit de mai multe ori despre asumarea raspunderii guvernamentale. Ambele solutii se lovesc insa acum de termenul limita avansat de presedinte.

Traian Basescu a avertizat nu o data ca va convoca un refendum in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European, daca legea votului uninominal nu este adoptata cu 30 de zile inainte de 25 noiembrie, atunci cind se vor organiza alegerile.

Potrivit insa unui proiect de lege adoptat saptamina trecuta de Parlament, daca seful statului declanseaza referendum in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare, acestea se amina. Legea a fost contestata de PD la Curtea Constitutionala, care deja a respins trei tentative similare de reduce din prerogastivelor prezidentiuale in privinta organizarii refendumului.

Comisia de cod electoral a intrat in panica

Mihai Voicu, PNL

Presedintele Comisiei de cod electoral, Mihai Voicu, sustine ca cererea lui Traian Basescu este constitutionala, dar ca exista riscul neprezentarii populatiei la vot. “Toata lumea stie ca dezbaterile la votul uninominal merg destul de greoi datorita faptului ca nu exista vointa politica.

In calitate de presedinte al Comisiei si din punctul de vedere al PNL, legea este dorita si incercam sa-i convingem pe partenerii politici sa o adopte. Pe de alta parte, ma tem ca organizarea unui refendum sa nu aiba rezultatul contrar si sa dea satisfactie celor care nu doresc ca legea sa fie adoptata. Exista riscul ca populatia sa nu se prezinte la vot si refendumul sa nu fie validat”.

Marton Arpad ,UDMR

“Cererea presedintelui este neconstitutionala pentru ca nu poate spune Parlamentului ce trebuie si ce nu trebuie sa faca . De fapt, presedintele vrea sa faca referendum odata cu alegerile europarlamentare. Am tot amanat alegerile pentru PE, dar se pare ca domnia sa tine mortis sa le amane din nou si probabil asta se va si intampla. Este inadmisibil sa comande si sa ne impuna acest lucru.

Din toate punctele de vedere este imposibil ca legea votului uninominal sa fie adoptata. In primul rand, procedural nu este timpul necesar pentru a o trece prin ambele Camere ale Parlamentului. Traian Basescu intentioneaza sa faca campanie PD-ului odata cu referndumul”.

Valentin Iliescu, PD

Vicepresedintele Comisiei de cod electoral sustine ca este imposibil ca legea sa fie finalizata pina in 22 octombrie. “Lipsa vointei politice si boicotarea dezbaterilor la comisie sunt pricipalele cauze care au dus la decizia presedintelui de a scrie Parlamentului. Cred ca singurul lucru care poate motiva Parlamentul este organizarea unui referendum prin care sa fie consultat electoratul.

Din cele 56 de articole ale legii votului uninominal s-au dezbatut pana in prezent la comisie doar 12. In nici un caz legea nu va fi finalizata pana pe 22 octombrie si cred ca doar presiunea electoratului ii va forta sa lucreze pe textul legii si in final sa o adopte”.

Florin Iordache, PSD

“Comisia de cod electoral a facut eforturi si va lucra in continuare astfel incat la Senat sa fie aprobate si noile modificari. Noi cei de la comisie incercam sa finalizam proiectul de lege pana la alegerile europarlamentare. E imposibil ca proiectul sa fie adoptat de Parlament pana pe 22 octombrie, mai sunt cateva zile.

Cred ca presedintele Traian Basescu a dat acest ultimatum pentru a avea un motiv sa se prezinte cu tot staff-ul PD si sa faca campanie la data organizarii referndumului”.