Uniunea Europeana si Muntenegru au semnat luni, la Luxemburg, un acord de stabilizare si asociere, considerat un prim pas spre o integrare in blocul european, relateaza AFP. Premierul Zeljko Sturanovic a apreciat ca este o zi mare pentru tara sa, precizand ca Muntenegru spera sa primeasca statutul de candidat oficial la aderare in prima parte a lui 2008, in timpul presedintiei slovene a UE.

Comisarul pentru extindere Olli Rehn a apreciat la randul sau ca "o aplicare corecta a acordului de stabilizare si asociere va deschide Muntenegrului poarta spre un statut de tara candidata la UE".

Pentru a intra in vigoare, acordul trebuie ratificat de cele 27 de state membre ale UE.

Potrivit Rador, documentul a starnit controverse in randul statelor din spatiul comunitar, dupa ce Bulgaria a anuntat saptamana trecuta ca isi va exercita dreptul de veto in acest caz. Se pare ca oficialii de la Sofia erau deranjati de versiunea bulgara a textului acordului, in continutul caruia nu era clarificata ortografierea in alfabet chirilic a cuvantului "euro".

In cele din urma, reprezentantii Bulgariei au anuntat ca nu vor bloca semnarea acordului, dupa ce s-a gasit un compromis privind aceasta chestiune.

Acordul interimar dintre Muntenegru si UE va permite imediat accesul liber al produselor muntenegrene pe piata UE, in schimbul unei deschideri progresive, pe parcursul a cinci ani, a pietei muntenegrene pentru produsele europene. Muntenegru a inceput negocierile pentru Acordul de stabilizare si asociere in octombrie 2005, cand inca facea parte din Serbia-Muntenegru.