Aproximativ 60% dintre companiile straine care activeaza pe piata din Romania estimeaza ca, in ultimul trimestru din acest an, vor inregistra imbunatatiri atat ale situatiilor financiare cat si ale activitatilor economice, insa volumul investitiilor este asteptat sa scada, potrivit unui barometru realizat de firma de consultanta KPMG.

Rezultatele studiului sunt in linie cu datele Bancii Nationale a Romaniei, care indica faptul ca in primele opt luni ale acestui an, nivelul investitiilor straine directe a scazut comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Companiile straine incep sa vada o imbunatatire a situatiei financiare aferente sfarsitului de an, dupa ce in trimestrul trei prognoza veniturilor se situase pe o panta descendenta comparativ cu trimestrul doi al acestui an. Situatia este similara si in privinta aprecierilor legate de activitatea economica.

Pentru majoritatea companiilor recrutarea ramane o prioritate, iar pentru sfarsitul de an se estimeaza ca numarul angajatilor va creste usor. In privinta investitiilor insa, companiile straine intrevad o evolutie descendenta pentru ultimul trimestru din acest an.

Datele Bancii nationale a Romaniei (BNR) intaresc concluziile studiului de fata. Banca Centrala a anuntat luni, ca in primele opt luni ale acestui an, nivelul investitiilor straine directe a scazut cu 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la nivelul de 4,06 miliarde euro.

KPMG chestioneaza trimestrial 100 de companii internationale, care activeaza in Romania, majoritatea fiind clienti KPMG Romania. Barometrul urmareste opiniile investitorilor fata de climatul investitional, avantajele si dezavantajele afacerilor in Romania si nivelul optimismului referitor la viitorul afacerilor acestora pe piata romaneasca.