Presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, a afirmat marti ca spera ca CE sa nu activeze clauza de salvgardare pentru Romania din cauza problemelor din agricultura, subliniind insa ca decizia va depinde de progresele inregistrate de oficialii romani.

"Mai exista probleme in Romania, cum am auzit si in domeniul coruptiei, insa daca reusim sa le combatem, vom gasi cu siguranta o solutie", a afirmat oficialul european.

Declaratiile lui Pottering au fost facute la finalul unei intalniri cu premierul Calin Popescu Tariceanu care a afirmat ca problemele din agricultura nu se rezolva prin "interventii politice" la Bruxelles, ci prin indeplinirea angajamentelor asumate. "Situatia din domeniul agriculturii nu se rezolva prin interventii politice la Bruxelles.

Aici e clar: ori ne facem treaba, ori Comisia Europeana va lua masuri de penalizare", a afirmat Tariceanu.

Tariceanu s-a declarat convins ca Romania isi poate respecta obligatiile asumate prin Tratatul de aderare fara aplicarea clauzei de salvgardare in domeniul agriculturii.

La randul sau, Pottering a afimat ca Romania a facut multe progrese in ultimii ani, in toate domeniile, dar a atras atentia ca eforturile trebuie continuate indeosebi in sectorul agriculturii si cel al luptei impotriva coruptiei.

Comisia Europeana a avertizat Romania saptamana trecuta ca ar putea activa clauza de salvgardare pe agricultura daca in termen de o luna nu va corecta deficientele din sistemul de plati din agricultura. Tara noastra ar putea pierde 25% din fondurile europene pentru plati directe daca CE va activa clauza de salvgardare.