Nationala feminina de handbal a Romaniei a reusit o victorie categorica in fata Suediei in primul joc din faza grupelor la Cupa Mondiala de la Aarhus, Danemarca, cea mai importanta competitie amicala anuala.

"Sunt multumit atunci cand castigam de la o jumatate de gol in sus. Sunt multumit de ce a aratat echipa atat in aparare, cat si in atac. Fiecare joc are dificultatea lui, este o competitie puternica. Toate echipele isi doresc performanta."

Gheorghe Tadici - selectioner Romania, pentru sport.ro

Romania a dominat partida de la un capat la celalalt, desi antrenorii Gheorghe Tadici si Dumitru Musi au profitat de acest joc si au folosit toate cele 16 jucatoare avute pe lista. Romania a condus si la 13 goluri diferenta. La pauza, tricolorele au avut un avans de opt goluri (13-5).

Principala marcatoare a Romaniei a fost Valentina Elisei, cu patru goluri, trei reusite din aruncari de la sapte metri.

A fost prima intalnire intre cele doua echipe dupa barajul de calificare la Campionatul Mondial, in urma caruia Romania s-a calificat la turneul final din Franta, din decembrie.

Dupa un minut de joc, partida a fost intrerupta, suedezele fiind obligate sa-si schimbe tricourile, deoarece echipamentele celor doua formatii erau asemanatoare (galben cu albastru). Neavand alt echipament, Suedia a evoluat toata partida cu maieuri rosii de antrenament peste tricouri.

La competitia din Danemarca, Romania va mai intalni in faza grupelor Franta (miercuri, ora 15) si Norvegia (joi, ora 19). Din grupa A fac parte echipele Rusiei, Ucrainei, Danemarcei si Braziliei. Primele doua clasate in grupe se califica in semifinale. Castigatoarea turneului va primi 25.000 de euro, iar finalista va incasa un cec in valoare de 15.000 de euro.

La editia din 2006 a Cupei Mondiale, Romania a jucat finala competitiei, fiind invinsa de Rusia cu 29-28.