In momentul perfectarii actelor, donatorii Plapcianu detineau o singura firma, care, intamplator, se ocupa printre altele si cu comercializarea alcoolului. Exact ca si celebrul Genica Boerica, partener de afaceri cu fratele lui Omar Hayssam si fiul sefului IGP, chestorul Sorescu, potrivit unui Armaghedon ce a facut valuri in 2005.

Sorescu crede ca actul de donatie este o dovada a prieteniei si nu vede nimic in neregula, mai ales ca nu are nici un fel de afaceri cu generosii proprietari. Fostul "comandant suprem" al politistilor romani neaga ca locatia din strada Barajul Arges i-ar apartine sau ca ar locui acolo, chiar daca a fost vazut, deseori, intrand si iesind din imobil.

Avocati in Baroul Bucuresti din 2004, Iuliana Veronica si Sergiu Sorescu spun ca s-au ales cu o jumatate de vila, undeva, in spatele Ambasadei Chinei, dintr-o intamplare fericita. Ei sustin ca nu ar putea face o evaluare a imobilului cu patru camere, la fel cum afirma si tatal lor. "Nu stim cat a costat apartamentul, pentru ca a fost o donatie.

Legatura mea cu familia Mircea si Mirela Plapcianu este un fost coleg de munca si amic, tatal proprietarului. Nu suntem rude, ci doar prieteni", ne-a declarat chestorul (r) Dumitru Sorescu. Potrivit acestuia, cei doi copii s-au "capatuit" cu vila in suprafata de 160 metri patrati in 1999, anul in care a fost facuta donatia.

Acestia nu au avut posibilitatea sa-si cumpere terenul si nici sa contribuie la constructia casei. Atunci, Iuliana Veronica si Sergiu Sorescu nu aveau firme, iar tatal lor detinea doar un apartament pe soseaua Mihai Bravu si un autoturism Dacia. Evident, asta potrivit declaratiei de avere.

In anul donatiei, Sorescu senior era adjunct al sefului Directiei Economice din IGP, iar proprietarii terenului din Barajul Arges erau actionari doar intr-o firma. In momentul in care Iuliana si Sergiu s-au mutat in casa noua, tatal lor a fost numit adjunct al sefului Politiei Romane, iar peste trei ani a ajuns chiar in fruntea

breslei.

"Nu vreau sa discut despre lucruri personale"

Iuliana Veronica Sorescu ne-a declarat ca prefera sa nu discute despre donatia primita in 1999. "Prietenia tatalui meu cu unul dintre membrii familiei (Plapcianu - n.r.) ma depaseste. Eu am o altfel de relatie cu ei. Nu vreau insa sa discut despre ea, pentru ca este ceva personal", ne-a spus fiica chestorului in rezerva, refuzand sa dezvaluie motivul donatiei.

Nici Dumitru Sorescu nu a fost mai clar, evitand elegant subiectul donatiei a jumatate de vila.

Donatorii

Cei care i-au improprietarit pe copiii viitorului sef al IGP sunt oameni de afaceri din Constanta si Bucuresti, care au in prezent o sumedenie de firme, cu profil diversificat.

Printre cele peste zece companii detinute sau controlate de sotii Mircea si Mirela Plapcianu se numara "Montlook", "Armonia Grup", "Atlantic City", "Palm Life", "Erroatta Work Construction", "Fehu Broker de Asigurare" si "PH Medical Grup".

O alta persoana care locuieste in vila din strada Barajul Arges este Gabriela Achimescu, mama Mirelei Plapcianu, actionara si ea in doua societati, ambele cu profil farmaceutic.

Firmele celor doua familii nu au avut nici un fel de probleme pana acum, daca nu luam in considerare un scandal privind o licitatie. Oricum, unul minor privind calitatea materialelor medicale furnizate. In rest, nimic nu a tulburat afacerile familiei Plapcianu.

Integral in Romania libera