Republica Moldova este indigana de „romanizarea” cetatenilor ei, iar relatiile dintre cei doi fosti aliati - Chisinau si Bucuresti - s-au inrautatit considerabil, sustine publicatia electronica ucraineana 24.uaNews.

Potrivit publicatiei, oficialii de la Chisinau sunt inspaimantati de faptul ca moldovenii adopta in masa cetatenie romana. Ca raspuns, fosta republica sovietica a inceput sa se razbune pe tara vecina, se afirma in articol.

Chisinaul se teme ca „romanizarea” va putea conduce la pierderea identitatii moldovenesti, daca nu chiar a statalitatii, pentru ca tot mai multi moldoveni sustin ideea unirii cu Romania vecina.

Recenta aderare a Romaniei la Uniunea Europeana nu a facut decat sa sporeasca dorinta moldovenilor de a intra in posesia cetateniei romane si de a circula prin Europa fara vize. Legile romane ofera aceasta posibilitate oricarui cetatean care demonstreaza ca stramosii lui au locuit pe teritoriul Basarabiei in perioada cuprinsa intre anii 1918 si 1940.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat recent ca sansa de a capata cetatenie romana trebuie sa fie acordata chiar si cetatenilor de origine rusa din Moldova, care isi vad viitorul in Europa. Drept raspuns, autoritatile moldovene au lansat o adevarata campanie antiromaneasca, afirma articolul.

Este o confruntare care a inregistrat numeroase incidente scandaloase, ultimul consumandu-se la sfarstiul saptamanii, cand trei delegatii romanesti, invitate la sarbatorile dedicate Zilei Chisinaului, au fost oprite la grania pe motiv ca invitatiile nu sunt original, ci doar in copie.

Toate aceste scandaluri nu sunt insa decat furtuni intr-un pahar cu apa. Situatia este determinata de procesul de „plecare” a cetatenilor moldoveni in Romania - un proces care se accelereaza cu fiecare zi. Se pare ca foarte curand Moldova se va trezi populara doar cu cetateni ai statului vecin ei, scrie 24.ua News.