Presedintele George W. Bush a primit marti vizita lui Dalai Lama si va aparea pentru prima data in public alaturi de acesta, miercuri, cand Congresul ii va acorda liderului tibetan cea mai inalta distinctie acordata persoanelor publice, relateaza AFP.

Liderul spiritual a fost primit la Casa Alba de catre presedintele George W. Bush, cu care a discutat in particulat timp de o jumatate de ora.

"Presedintele american crede ca oamenii din intreaga lume au dreptul sa isi poata practice religia in libertate si din acest motiv a dorit sa discute cu Dalai Lama. Crede ca el trebuie onorat in calitate de lider spiritual", a declarat purtatoarea de cuvant al Casei Albe, Dana Perino.

Dalai Lama va primi Medalia de aur, dinstinctie ce exprima respectul si admiratia fata de lupta pentru democratie, pace, toleranta si libertate. Printre cei care au primit aceasta medialie din partea Congresului se numara Papa Ioan Paul al II-lea, Nelson Mandela si Maica Tereza.

Beijingul a protestat vehement impotriva acestei ceremonii, amenintand ca relatiile dintre cele doua state ar putea avea de suferit, daca Washingtonul va onora un "separatist periculos aflat in exil".

Casa Alba a declarat ca "intelege temerile chinezilor", amintind ca presedintia americana nu doreste sa se implice in problemele Chinei si nu se pronunta asupra independentei Tibetului. Beijingul afirma ca Tibetul a facut parte de secole din teritoriile sale si nu exista disponibilitate pentru negocierea statutului de independenta.

Cel de-al 14-lea Dalai Lama, Tenzin Gyatso, locuieste din anul 1959, in India. De curand, el a fost primit si de cancelarul german, Angela Merkel, fapt ce a starnit protestele Beijingului, autoritatile chineze hotarand sa anuleze doua intalniri bilaterala intre sefii diplomatiei chineze si germane.