Cei doi graniceri care au impiedicat saptamana trecuta intrarea in Republica Moldova a trei delegatii din Romania au fost sanctionati - a declarat Igor Colenov, directorul general al Serviciului Graniceri, citat de Basa-press.

"In seara zilei de 12 octombrie, la vama Leuseni, randul doritorilor de a intra in Moldova era foarte mare, granicerii obositi s-au enervat pe niste cetateni care au vrut sa treaca peste rand si pana la urma, le-au refuzat intrarea fara motiv legal delegatiilor din Romania", a precizat Colenov. In opinia sa, este vorba despre un caz "singular si regretabil".

De altfel, si ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, a declarat ca incidentul produs saptamana trecuta la vama a fost un caz unic. "Este regretabil ca incidentul a fost politizat, fiind prezentat in institutiile europene drept o pozitie a Republicii Moldova fata de cetatenii Romaniei.

Cazul a fost unic in felul sau, deoarece alti circa 2800 de cetateni romani au intrat in Republica Moldova in zilele de 13 si 14 octombrie", a adaugat Stratan.

Trei delegatii de oficiali romani au fost oprite, la sfarsitul saptamanii trecute, sa intre in Republica Moldova la vama Leuseni sub pretextul ca nu aveau invitatii in original. Incidentul a fost criticat dur de autoritatile de la Bucuresti, care au cerut explicatii Chisinaului.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca este "inadmisibil" ceea ce s-a intamplat, iar Ministerul de Externe a precizat ca s-au incalcat reglementarile in vigoare.